Σε ένα ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος. Αραδιάζουμε τα κρεμμύδια μοιράζουμε από πάνω τους σπόρους μάραθου και το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας να μην καούν.`
Αν βάλουμε πιπεριές θα τις προσθέσουμε στο μέσο του ψησίματος.
Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κριθάρι με νερό να το σκεπάζει και λίγο παραπάνω προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει στο δόντι.
Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε σαλατιέρα τοποθετούμε τα κρεμμύδια και τα περιχύνουμε με το λιωμένο σκόρδο και το ξύδι.
Προσθέτουμε το κριθάρι και τη ρόκα αλατίζουμε πολύ ελαφρά, μην ξεχνάμε ότι θα προσθέσουμε τη φέτα. και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε τη φέτα και στολίζουμε με τα σύκα.
Περιχύνουμε με το λεμόνι και σερβίρουμε.
Μπορεί να μείνει για λίγη ώρα στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.
Σημειώσεις
Αντί της ρόκας μπορούμε να βάλουμε μικρά φύλλα από τρυφερό σπανάκι, επίσης το κριθάρι θα μπορούσε να αντικατασταθεί με βρασμένο σιτάρι ή πλιγούρι ελαφρά μουσκεμένο.