Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε σε χαμηλότερη ταχύτητα ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα αφράτο.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν ανακατεύοντας με σπάτουλα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα: αμύγδαλα, κακάο και σοκολάτα πάντα ανακατεύοντας αναδιπλώνοντας το μείγμα.
Ετοιμάζουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση στρώνοντας στη βάση χαρτί ψησίματος.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ισιώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Κόβουμε τις βανίλιες στη μέση αφαιρούμε το κουκούτσι και τις αραδιάζουμε στην επιφάνεια του μείγματος πατώντας τες να βυθιστούν ελαφρά στο μείγμα
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για περίπου 45 λεπτά.
Ελέγχουμε με μια λάμα να βγαίνει καθαρή, τότε είναι έτοιμο.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και αλείφουμε την επιφάνεια με τη μαρμελάδα.
Σκορπίζουμε από πάνω τα αμύγδαλα φιλέ και σερβίρουμε.
Όταν κρυώσει καλά το φυλάμε σε μπολ που να σκεπάζει.