Επιστροφή

Σουπιές κρασάτες με μανεστράκι

3 άτομα

Συστατικά
  

  • 1 κιλό σουπιές Βάρος πριν το καθαρισμα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη
  • 50 ml κρασί κόκκινο
  • Μερικούς κόκκους πιπεριού
  • αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 150 γρ μανεστράκι

Διαδικασία
 

  • Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε λωρίδες
  • Στη γάστρα ή σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να διαυγάσει και προσθέτουμε τις σουπιές. Σοτάρουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, το πιπέρι, τον κουρκουμά και λίγο αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά, δοκιμάζοντας αν έχουν μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και το μανεστράκι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας και, αν χρειαστεί επιπλέον νερό, θα προσθέσουμε πάλι ζεστό. Σε αυτή τη φάση αν έχουμε γάστρα που μπαίνει στο φούρνο μπορούμε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Μόλις το μανεστράκι είναι έτοιμο (περίπου σε 15 λεπτά) αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά.
  • Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής ανάλογα τα γούστα μας.

Σημειώσεις

Κάποιοι χρησιμοποιούν το μελάνι της σουπιάς, εγώ δεν έχω κατορθώσει ακόμη να πείσω τον εαυτό μου για την χρήση του, παρότι έχω δοκιμάσει ένα υπέροχο ριζότο με μελάνι σουπιάς στο Λονδίνο (χωρίς να το ξέρω χαχαχα).
Μπορούμε να δέσουμε τη σάλτσα και να συνοδεύσουμε με ένα άσπρο πιλάφι.
Επίσης οι σουπιές κρασάτες είναι ένα πολύ καλό συνοδευτικό σε τραπέζι με διάφορα άλλα μεζεδάκια.