Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε λωρίδες
Στη γάστρα ή σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να διαυγάσει και προσθέτουμε τις σουπιές.
Σοτάρουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το πιπέρι, τον κουρκουμά και λίγο αλάτι.
Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά, δοκιμάζοντας αν έχουν μαλακώσει.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και το μανεστράκι.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας και, αν χρειαστεί επιπλέον νερό, θα προσθέσουμε πάλι ζεστό.
Σε αυτή τη φάση αν έχουμε γάστρα που μπαίνει στο φούρνο μπορούμε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μόλις το μανεστράκι είναι έτοιμο (περίπου σε 15 λεπτά) αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά.
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής ανάλογα τα γούστα μας.