Επιστροφή

Τάρτα με κρεμμύδια κατσικίσιο τυρί και σύκα

Συστατικά
  

για τη ζύμη

  • 150 γρ αλεύρι μαλακό
  • 100 γρ ανθότυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

για τη γέμιση

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 500 γρ κόκκινα κρεμμύδια (βάρος καθαρισμένων)
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • 4-5 κλαδάκια λεμονοθύμαρου τα φύλλα τους
  • 1 κουτ. γλυκού κρέμα βαλσαμικού
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 100 γρ κατσικίσιο τυρί μαλακό
  • 5-6 σύκα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • φύλλα ρόκας για το γαρνίρισμα

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά και να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο τοποθετούμε στην εστία και μόλις λιώσει προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το λεμονοθύμαρο, τη ζάχαρη και την κρέμα βαλσαμικού και συνεχίζουμε σε λίγο πιο δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά ακόμη. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε σε μια ταρτιέρα (διαμέτρου 24 εκ.) έτσι ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα της ταρτιέρας, και την τρυπάμε με ένα πιρούνι.
  • Ψήνουμε την ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 10 με 15 λεπτά προσέχοντας να μην αρπάξει η επιφάνεια.
  • Βγάζουμε από το φούρνο. Στρώνουμε τα κρεμμύδια σε όλη την επιφάνεια της τάρτας και μοιράζουμε από πάνω το τυρί σε κομματάκια και τα σύκα κομμένα στα 4 ή 6 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος.
  • Τοποθετούμε πάλι την τάρτα μας στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο γαρνίρουμε με τα φύλλα ρόκας και σερβίρουμε όσο είναι ζεστή. Συνοδεύουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας και μια παγωμένη μπύρα.