Επιστροφή

Τάρτα με λαχανάκια Βρυξελλών φουντούκια και τυριά

3 άτομα

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 100 γρ ξινοτύρι
  • 150 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 250 γρ λαχανάκια βρυξελλών
  • 50 γρ φουντούκια
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος
  • 70 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
  • 70 γρ φρέσκια μυζήθρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
  • 50 γρ μπλε τυρί
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικό)

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε να ενωθούν και να δημιουργήσουμε μια μαλακή μπάλα ζύμης (2-3 λεπτά) Τυλίγουμε με σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για 40-45 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανάκια. Τα τοποθετούμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε για 4-5 λεπτά ίσα ίσα να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε στη μέση
  • Σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι καβουρντίζουμε τα φουντούκια. τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε στη μέση.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις βράσει 2-3 λεπτά προσθέτουμε τα τυριά εκτός από το μπλε και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε σε ταρτιέρα (24 εκατ. διαμέτρου) έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
  • Αραδιάζουμε στη ζύμη τα λαχανάκια, και τα φουντούκια
  • Περιχύνουμε την τάρτα με το μείγμα κρέμας τυριών και μοιράζουμε το μπλε τυρί σε μικρά κομματάκια παντού. Αν θέλουμε τρίβουμε πιπέρι σε όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα για 20-25 περίπου λεπτά, στο κάτω ράφι του φούρνου.

Σημειώσεις

Παρατηρήσεις:
1. Στη ζύμη αυτή βάζω συνήθως ανθότυρο, είναι δοκιμασμένη πολλές φορές, δεν θέλει προψήσιμο, είναι μαλακή ζύμη αλλά τραγανή.
2.*το ξινοτύρι που έβαλα είναι φτιαγμένο από μένα με συνταγή που θα βρείτε εδώ
3. Αντί της φρέσκιας μυζήθρας θα έβαζα ανθότυρο κομματιασμένο με πιρούνι, ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί.