Επιστροφή

Τάρτα με μήλα και αρώνια

Συστατικά
  

Για τη γέμιση

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 3 μήλα γκόλντεν 600 περίπου γραμμάρια
  • χυμό και ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • 1 1/2 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
  • 150 γρ αρώνια
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • Φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα 20 εκατ. διαμέτρου

Για την επικάλυψη

  • 75 γρ αλεύρι μαλακό
  • 75 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 75 γρ φουντούκια χοντροαλεσμένα
  • 2 κουτ σούπας νιφάδες βρώμης
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

Διαδικασία
 

Για τη γέμιση

  • Στρώνουμε τη φόρμα με χαρτί ψησίματος το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρά. Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το στρώνουμε στη φόρμα έτσι που να καλύψει και τα πλαϊνά τοιχώματα Τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε μπολ με το ξύσμα λεμονιού και το χυμό για να μη μαυρίσουν
  • Πλένουμε τα αρώνια και τα στεγνώνουμε
  • Στραγγίζουμε τα υγρά από τα μήλα, προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε τα μισά μήλα πάνω στη σφολιάτα και περιχύνουμε με μια κουταλιά μέλι
  • Προσθέτουμε τα αρώνια και στη συνέχεια τα υπόλοιπα μήλα. Περιχύνουμε κι πάλι με μια κουταλιά μέλι

Για την επικάλυψη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το παγωμένο βούτυρο με το αλεύρι και με τα δάκτυλα μας τρίβουμε ν πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε τα φουντούκια τις νιφάδες βρώμης και τη ζάχαρη ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
  • Μοιράζουμε το μείγμα της επικάλυψης στην επιφάνεια της τάρτας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε. Αν θέλουμε διακοσμούμε με επιπλέον αρώνια την επιφάνεια όταν το γλυκό κρυώσει.
  • Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε ίσως και με μια μπάλα παγωτού.

Σημειώσεις

Μπορείτε αντί της σφολιάτας να χρησιμοποιήσετε μια ζύμη για τάρτες του εμπορίου ή αυτή εδώ 
Αντί για αρώνια θα έβαζα βατόμουρα ή ανάμεικτα φρούτα του δάσους.
 
Στο μείγμα της γέμισης αντί μελιού μπορεί να μπει καστανή ζάχαρη