Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη.
Τις στραγγίζουμε καλά από τα υγρά τους χρησιμοποιώντας ένα τουλπάνι ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάδευσης
Μαζεύουμε το υγρό που έβγαλαν και το αφήνουμε να σταθεί για 15-20 λεπτά Θα παρατηρήσουμε ότι στο κάτω μέρος θα έχει μαζευτεί το άμυλο πατάτας.Με προσοχή αδειάζουμε το υγρό από το μπολάκι και παίρνουμε το άμυλο, το προσθέτουμε στις στραγγισμένες πατάτες Στη συνέχεια προσθέτουμε το σχινόπρασο, το κρεμμύδι και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και χτυπάμε σε μαρέγκα το ασπράδι και το προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο να καλυφθεί καλά ο πάτος του τηγανιού.Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε κουταλιές από το μείγμα πατάτας και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, προσέχοντας να μην ροδίσουν πολύ ( αν δούμε ότι ροδίζουν γρήγορα χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας.)Δεν βάζουμε πολλές τηγανίτες συγχρόνως στο τηγάνι. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο πάνω σε χαρτοπετσέτα να απορροφήσει την περίσσεια ελαιόλαδου,
Σαν συνοδευτικό τους έφτιαξα λίγα μανιτάρια. Μια μικρή κονσέρβα μανιταριών ήταν ότι είχα. Σε ένα τηγάνι σόταρα σε βούτυρο τα μανιτάρια αφού τα στράγγισα και τα στέγνωσα. Έσβησα με λίγο λευκό κρασί και αφού εξατμίστηκε το κρασί πρόσθεσα λίγη κρέμα γάλακτος και άφησα για 2-3 λεπτά. Πρόσθεσα αλάτι και πιπέρι και τα σέρβιρα πάνω από τις τηγανίτες μαζί με λίγες ροδέλες από φρέσκο κρεμμυδάκι. Συνόδευσα με μια ντομάτα σαλάτα και φέτα.