Επιστροφή

Τηγανίτες πατάτας

Συστατικά
  

  • 500 γρ πατάτες
  • 1/2 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας σχινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία
 

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη.
  • Τις στραγγίζουμε καλά από τα υγρά τους χρησιμοποιώντας ένα τουλπάνι ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάδευσης
  • Μαζεύουμε το υγρό που έβγαλαν και το αφήνουμε να σταθεί για 15-20 λεπτά
    Θα παρατηρήσουμε ότι στο κάτω μέρος θα έχει μαζευτεί το άμυλο πατάτας.
    Με προσοχή αδειάζουμε το υγρό από το μπολάκι και παίρνουμε το άμυλο, το προσθέτουμε στις στραγγισμένες πατάτες
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το σχινόπρασο, το κρεμμύδι και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
    Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και χτυπάμε σε μαρέγκα το ασπράδι και το προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το αλεύρι.
    Ανακατεύουμε καλά.
  • Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο να καλυφθεί καλά ο πάτος του τηγανιού.
    Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε κουταλιές από το μείγμα πατάτας και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, προσέχοντας να μην ροδίσουν πολύ ( αν δούμε ότι ροδίζουν γρήγορα χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας.)
    Δεν βάζουμε πολλές τηγανίτες συγχρόνως στο τηγάνι.
  • Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο πάνω σε χαρτοπετσέτα να απορροφήσει την περίσσεια ελαιόλαδου,
  • Σαν συνοδευτικό τους έφτιαξα λίγα μανιτάρια.
    Μια μικρή κονσέρβα μανιταριών ήταν ότι είχα.
    Σε ένα τηγάνι σόταρα σε βούτυρο τα μανιτάρια αφού τα στράγγισα και τα στέγνωσα. Έσβησα με λίγο λευκό κρασί και αφού εξατμίστηκε το κρασί πρόσθεσα λίγη κρέμα γάλακτος και άφησα για 2-3 λεπτά. Πρόσθεσα αλάτι και πιπέρι και τα σέρβιρα πάνω από τις τηγανίτες μαζί με λίγες ροδέλες από φρέσκο κρεμμυδάκι.
    Συνόδευσα με μια ντομάτα σαλάτα και φέτα.

Σημειώσεις

Η προσθήκη του ασπραδιού σε μαρέγκα δεν είναι υποχρεωτική, μπορούμε να το προσθέσουμε ολόκληρο το αυγό. Όμως αυτό το κόλπο θα κάνει τις τηγανίτες αφράτες και πιο τραγανές.
Επίσης κάποιοι δεν προσθέτουν σχινόπρασο και κρεμμύδι. Εγώ κλάδεψα το γλαστράκι μου να μην πάει και χαμένο λόγω της ζέστης. 
Το  άμυλο της πατάτας βοηθάει στην απορρόφηση των υγρών. 
Διάβασα κάπου ότι οι τηγανίτες πατάτας έχουν υπέροχη γεύση πασπαλισμένες με ζάχαρη και βουτηγμένες σε ξινή κρέμα ή πηχτό γιαούρτι. Θα τον δοκιμάσω και αυτό τον συνδυασμό σε επόμενη παρασκευή. 
Επίσης στις αναζητήσεις μου είδα ότι προσθέτουν ζάχαρη στο μείγμα κάτι που δεν κατάλαβα για πιο λόγο.