Μέσα σε σκάφη ζυμώματος ή μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανοίγουμε ένα λακουβάκι στο κέντρο.
Προσθέτουμε το αναζωγονοποιημένο προζύμι και το αλάτι κι αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας το υπόλοιπο γάλα.
Θα πάρουμε μια σφιχτή ζύμη.
Κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη (μέγεθος καρυδιού) και τα αραδιάζουμε πάνω σε τραπέζι στρωμένο με καθαρό σεντόνι.
Σκεπάζουμε με τούλι κι αφήνουμε στον ήλιο να ξεραθούν. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και στη συνεχεία κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Η διαδικασία αυτή κρατάει για μερικές ώρες ανάλογα και τις καιρικές συνθήκες.
Όταν τα κομμάτια έχουν αρκετά στεγνώσει τα περνάμε από το ειδικό κόσκινο (ρεμόνι) από την άγρια πλευρά του με προσοχή να μην τραυματίσουμε τα χέρια μας.
Όσα κομμάτια δεν περνούν τα αφήνουμε και πάλι στο σεντόνι να στεγνώσουν.
Όταν τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία απλώνουμε τον περασμένο τραχανά πάνω σε καθαρό σεντόνι και τον αφήνουμε πάνω σε τραπέζι ή κρεββάτι μέσα στο σπίτι ανακατεύοντας περιοδικά για 4-5 ημέρες μέχρι να στεγνώσει καλά.
Αποθηκεύουμε το στεγνό τραχανά σε πάνινα σακουλάκια ή γυάλινα βάζα.