Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια. Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με το ανοιχτό μέρος προς τα κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30- 35 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τη σάρκα της. Αυτό μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα.
Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν από το βράδυ. Την επομένη τα καθαρίζουμε από τα φλούδια τους ( προαιρετική διαδικασία απαραίτητη για μένα). Τα βάζουμε σε νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα. Τα στραγγίζουμε.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονσέρβας, αν βρείτε.
Σε επεξεργαστή τροφίμων τοποθετούμε όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί με επιπλέον ελαιόλαδο ή λεμόνι.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Σερβίρουμε με καπνιστή πάπρικα και κολοκυθόσπορους.
Εμείς το συνοδεύσαμε και με λεπτές φέτες ιδιαίτερων παντζαριών τα οποία είχαν μαριναριστεί για 30 λεπτά σε λεμόνι και αλάτι, περισσότερα για αυτά σε επόμενη ανάρτηση.