Επιστροφή

Ρεβίθια με μπαχαρικά πάνω σε ψητές γλυκοπατάτες

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 2 σκελίδες σκόρδα
  • 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 150 γρ βρασμένα ρεβίθια
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτα
  • 1 κουτ. γλυκού ρας ελ χανούτ
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • sour creme ή στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και τα σκόρδα στη μέση. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα με αρκετό νερό και τα βράζουμε να μαλακώσουν.
  • Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Αφήνουμε να βράσει λίγο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβίθια. Νοστιμίζουμε με τα μπαχαρικά και βράζουμε λίγο ακόμη να δέσει η σάλτσα. Σκορπίζουμε λίγα φύλλα μαϊντανού (εγώ δεν είχα σήμερα).
  • Στο διάστημα μαγειρέματος των ρεβιθιών ψήνουμε τις γλυκοπατάτες. Πλένουμε καλά τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την ψήνουμε γυρίζοντας από όλες τις πλευρές. Όταν ψηθεί αφαιρούμε τη φλούδα, είναι πολύ εύκολο.
  • Σερβίρουμε δυο κομμάτια γλυκοπατάτας και από πάνω μέρος από τα ρεβίθια συνοδεύοντας με μια καλή κουταλιά από sour creme ή στραγγιστό γιαούρτι, προαιρετικό. Μια πράσινη σαλάτα εποχής θα συνοδεύσει το γεύμα μας και γιατί όχι και ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Σημειώσεις

Αν προτιμήσετε να γίνει το μαγείρεμα στο φούρνο, θα βάλετε όλα τα υλικά για τα ρεβίθια σε σκεύος πυρίμαχο ή πυρέξ, τις πατάτες σε ένα άλλο ανάλογο σκεύος  και εννοείται ότι θα τα ψήσετε ταυτόχρονα και ο χρόνος δε θα είναι περισσότερος από 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα. Να θυμάστε ότι κλείνουμε το φούρνο τουλάχιστον δέκα λεπτά από τον  απαιτούμενο χρόνο πάλι για λόγους οικονομίας.
Επίσης, φροντίστε να βράζετε πολλά ρεβίθια και να τα αποθηκεύετε σε μπολάκια ή σακουλάκια, στην κατάψυξη για άμεση χρήση αλλά και χάριν οικονομίας. Υπάρχουν βέβαια και σε κονσέρβα, κάτι που εγώ δυσκολεύομαι να βρω και έχω καθιερώσει τη λύση της κατάψυξης.