Βράζουμε τις φακές προσέχοντας να μη χυλώσουν. Τις στραγγίζουμε ξεπλένοντας με κρύο νερό.
Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, πλένουμε τις ρόγες σταφυλιού και τις κόβουμε στη μέση. Πλένουμε και στεγνώνουμε τη ρόκα ή το μαρούλι.
Αν βάλουμε κολοκυθόσπορους ή το κουκουνάρι το καβουρντίζουμε ελαφρά.
Σε μικρό βαζάκι βάζουμε το ελαιόλαδο το ξύδι και τη μουστάρδα με λίγο αλάτι και ανακινούμε καλά.
Σε σαλατιέρα ή βαθύ πιάτο βάζουμε τις φακές και τη ρόκα και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Προσθέτουμε το αγγούρι και τα σταφύλια.
Ανακατεύουμε προσεκτικά και μετά προθέτουμε τη φέτα και τους σπόρους.