Επιστροφή

Κέικ με κολοκυθάκια και λεμόνι

Συστατικά
  

  • 150 γρ βούτυρο μαλακό και λίγο για τη φόρμα
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 125 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 75 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 200 γρ κολοκυθάκια τριμμένα
  • 1 μεγάλο λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • ζαχαρη άχνη

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Αφήνουμε για λίγο σε σουρωτήρι.
  • Τρίβουμε σε πολυμηχάνημα τα αμύγδαλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μπολ με τα αμύγδαλα. Παίρνουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το προσθέτουμε στα κολοκυθάκια.
  • Σε κάδο του μίξερ (ή μπολ ανάδευσης ανάλογα με τι μίξερ διαθέτουμε) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό για πέντε λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού - αμυγδάλων. Μόλις ομογενοποιηθεί προσθέτουμε τα κολοκυθάκια με το ξύσμα λεμονιού και ενσωματώνουμε στο μείγμα με μια σπάτουλα.
  • Βουτυρώνουμε μια φόρμα (περιεκτικότητας ενός λίτρου) και τη στρώνουμε με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 50 λεπτά. Ελέγχουμε να βγαίνει μια λάμα στεγνή.
  • Αναμειγνύουμε το χυμό λεμονιού με ζάχαρη άχνη φτιάχνοντας ένα αραιό γλάσο. Περιχύνουμε με αυτό το κέικ όσο είναι ακόμη ζεστό και αφήνουμε στη φόρμα να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.
  • Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικό).

Σημειώσεις

Αυτό το κέικ είναι αρκετά μαλακό και είναι καλύτερο όταν κρυώσει καλά.
Διατηρείται για αρκετές μέρες αν φυλαχτεί σε ένα μπολ που κλείνει αεροστεγώς.