Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει αλατίζουμε (προσοχή στο αλάτι αν είναι η φέτα είναι αρμυρή).
Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Απομακρύνουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Τρίβουμε τη φέτα με μεγάλα κομμάτια. Χτυπάμε τα τρία αυγά με το γάλα.
Κόβουμε σε κύβους τις τσιγαρίθρες ή το αλλαντικό που θα βάλουμε.
Ανοίγουμε τρια φύλλα για πίτα, για την τεχνική δείτε στο link που ακολουθεί. https://asproylas.gr/2016/01/%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b5%cf%82.html
Όσο για τις ποσότητες των υλικών θα χρειαστείτε περίπου το ένα τρίτο της συνταγής.
Αλείφουμε το ταψί με γλύνα ή βούτυρο. Στρώνουμε τα φύλλα, να εξέχουν του ταψιού λαδώνοντας τα με πινέλο.
Προσθέτουμε στον τραχανά τη φέτα και το μείγμα αυγών γάλακτος. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από τα φύλλα και ισιώνουμε
Προσθέτουμε ενδιάμεσα τις τσιγαρίθρες και μικρά κομμάτια βουτύρου ή γλύνας.
Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα και κάνουμε κόθρο.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 25 λεπτά σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
Χτυπάμε το τέταρτο αυγό σε λίγο γάλα και το αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας, Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά χωρίς να τη σκεπάσουμε.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Ματαφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε. Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με μια σαλάτα και αν αποτελέσει κύριο γεύμα.