Επιστροφή

Τραχανόπιτα ανοιχτή με τσιγαρίθρες

Συστατικά
  

  • 300 γρ τραχανά
  • 700 ml νερό για να βράσουμε τον τραχανά
  • 4 αυγά
  • 150 γρ τυρί φέτα
  • 150 ml γάλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Βούτυρο ή γλύνα
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • 3 σπιτικά φύλλα για πίτα ή του εμπορίου για πίτα
  • ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών

Οδηγίες
 

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει αλατίζουμε (προσοχή στο αλάτι αν είναι η φέτα είναι αρμυρή). Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Απομακρύνουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τρίβουμε τη φέτα με μεγάλα κομμάτια. Χτυπάμε τα τρία αυγά με το γάλα. Κόβουμε σε κύβους τις τσιγαρίθρες ή το αλλαντικό που θα βάλουμε.
  • Ανοίγουμε τρια φύλλα για πίτα, για την τεχνική δείτε στο link που ακολουθεί. https://asproylas.gr/2016/01/%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b5%cf%82.html Όσο για τις ποσότητες των υλικών θα χρειαστείτε περίπου το ένα τρίτο της συνταγής.
  • Αλείφουμε το ταψί με γλύνα ή βούτυρο. Στρώνουμε τα φύλλα, να εξέχουν του ταψιού λαδώνοντας τα με πινέλο.
  • Προσθέτουμε στον τραχανά τη φέτα και το μείγμα αυγών γάλακτος. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από τα φύλλα και ισιώνουμε Προσθέτουμε ενδιάμεσα τις τσιγαρίθρες και μικρά κομμάτια βουτύρου ή γλύνας.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα και κάνουμε κόθρο.
  • Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 25 λεπτά σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
  • Χτυπάμε το τέταρτο αυγό σε λίγο γάλα και το αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας, Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά χωρίς να τη σκεπάσουμε.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Ματαφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε. Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με μια σαλάτα και αν αποτελέσει κύριο γεύμα.