Επιστροφή

Τάρτα με κυδωνόπαστο και μηλολωτούς

Συστατικά
  

  • 100 γρ κυδωνόπαστο
  • 75 γρ ζάχαρη καστανή
  • 75 γρ βούτυρο
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλλας
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 2 αυγά
  • 2 μηλολωτούς μεγάλους

Οδηγίες
 

  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το κυδωνόπαστο κομμένο σε κύβους μαζί με τα 50 γρ ζάχαρης και τα 50 γρ βούτυρο. Προσθέτουμε την κανέλα και το μισό μοσχοκάρυδο. Τοποθετούμε το τηγάνι στην εστία σε μέτρια ένταση και μόλις ζεσταθεί το μείγμα λιώνουμε με πιρούνι το κυδωνόπαστο. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε μια επιφάνεια εργασίας στρώνουμε ένα φύλλο χαρτιού ψησίματος και απλώνουμε τη ζύμη σφολιάτας. Ανοίγουμε με μικρό πλάστη και κόβουμε ένα κομμάτι στρογγυλό με διάμετρο 28-30 εκατοστά.
  • Καθαρίζουμε τους μηλολωτούς και κόβουμε ροδέλες με πάχος περίπου 1 εκατοστό. Αφαιρούμε το κεντρικό σκληρό σημείο.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα με το κυδωνόπαστο. (κρατάμε μια κουταλιά από τα αυγά) Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε το μείγμα πάνω στο φύλλο σφολιάτας αφήνοντας 1-2 εκατοστά κενό γύρω γύρω.
  • Τοποθετούμε πάνω από το μείγμα τα κομμάτια μηλολωτού και γυρίζουμε προς τα μέσα τη ζύμη που αφήσαμε κενή. Αλείφουμε τη ζύμη με το αυγό που είχαμε κρατήσει.
  • Μοιράζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο από πάνω και μεταφέρουμε σε λαμαρίνα ψησίματος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια μπάλα παγωτού ή με κρέμα σαντιγί.

Σημειώσεις

Για όποιον δεν έχει κυδωνόπαστο προτείνω ένα ζελέ κυδωνιού ή μια μαρμελάδα κυδωνιού.
Αντί για σφολιάτα μπορούμε να φτιάξουμε μια ζύμη για τάρτες όπως αυτή που περιγράφετε σε αυτή τη συνταγή προσθέτοντας στη ζύμη 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη.