Επιστροφή

Χορτοφαγική "πίτα του βοσκού"

Συστατικά
  

  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε ροδέλες
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μελιτζάνα τσακώνικη κομμένη σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 50 γρ μικρόσπερμα φασόλια βρασμένα
  • 2 πράσινες πιπεριές κέρατα κομμένες
  • 1 σφηνάκι κρασί
  • 100 γρ ντοματάκια (κονκασέ)
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • μείγμα μπαχαρικών *
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγα φύλλα μαϊντανού
  • 50 γρ τυρί τριμμένο προαιρετικό
  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τη γλυκοπατάτα σε κομμάτια.Τη βάζουμε να βράσει.
  • Σε ένα τηγάνι ή μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, συνεχίζουμε με τις μελιτζάνες και τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα ντοματάκια. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μην έχουν καθόλου υγρά.
  • Σε ένα λαδωμένο ταψί μεταφέρουμε τα βρασμένα λαχανικά, μοιράζουμε από πάνω λίγα φύλλα μαϊντανού και το τριμμένο τυρί.
  • Σε μικρή κατσαρόλα μεταφέρουμε τις βρασμένες γλυκοπατάτες και τις λιώνουμε με πιρούνι ή κουτάλα του πουρέ. Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε ελαφρά να πάρουμε ένα πουρέ.
  • Απλώνουμε τον πουρέ πάνω από τα λαχανικά ομοιόμορφα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 30 -35 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε με φύλλα από μαρούλι ή ρόκας.

Σημειώσεις

*Αν δεν έχετε αυτό το μείγμα μπαχαρικών φτιάξτε ένα δικό σας με θυμάρι, ρίγανη, τζίτζερ, κόλιαντρο ή ότι άλλο ταιριάζει στις γεύσεις σας.