Πλένουμε την κολοκύθα και την κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε σπόρια και ίνες και κόβουμε πάλι τα κομμάτια στη μέση. Αν η κολοκύθα σας είναι μεγάλη φροντίστε να κόψετε τέσσερα κομμάτια περίπου ομοιόμορφα σαν μικρές βαρκούλες.
Αραδιάζουμε τα κομμάτια σε ένα ταψί αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Στο διάστημα που ψήνεται η κολοκύθα ετοιμάζουμε τη σαλάτα.
Αφού πλύνουμε καλά τα λαχανικά και στραγγίξουν από τα νερά, τα κόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα φασόλια το τυρί (προαιρετικό) νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και προθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.Ανακατεύουμε καλά.
Μόλις η κολοκύθα έχει κρυώσει λίγο μεταφέρουμε σε πιάτα και σερβίρουμε με τη σαλάτα. Επιπλέον, λίγες σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι απαραίτητες.