Επιστροφή

Τάρτα με βερίκοκα και κεράσια χωρίς γλουτένη

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 200 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 20 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 35 γρ ζαχαρη άχνη
  • 125 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 1 αυγό

Για τη γέμιση

  • 75 γρ βούτυρο μαλακό
  • 75 γρ ζάχαρη καστανή
  • 2 αυγά
  • 75 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ βερίκοκου
  • 4 μεγάλα βερίκοκα
  • κεράσια χωρίς τα κουκούτσια τους
  • αμύγδαλα φιλέ προαιρετικό
  • ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκατοστά

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι, τα τριμμένα αμύγδαλα και τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο σε κύβους. Με τα ακροδάχτυλα μας ενσωματώνουμε το βούτυρο στα υπόλοιπα υλικά μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε ελαφρά. (Το δικό μου αλεύρι δεν χρειάστηκε προσθήκη άλλου υγρού. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μια κουταλιά παγωμένου νερού.) Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε ανάμεσα σε δυο φύλλα σελοφάν ή χαρτιού ψησίματος σε λεπτό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα μας.
  • Μεταφέρουμε το φύλλο της ζύμης στην ταρτιέρα στρώνουμε να πάει παντού και στα τοιχώματα. Κόβουμε τυχόν περισσεύματα που προεξέχουν τη ταρτιέρας. Τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα.
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε σταδιακά ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και το λικέρ και ενσωματώνουμε στο μείγμα.
  • Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε το κουκούτσι τους. Πλένουμε τα βερίκοκα τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε στη μέση αφαιρώντας το κουκούτσι. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο και αδειάζουμε το μείγμα να παει ομοιόμορφα παντού.
  • Αραδιάζουμε κατά τόπους τα κομμένα βερίκοκα και τοποθετούμε ανάμεσα τα κεράσια. Αν έχουμε μοιράζουμε μερικά αμύγδαλα φιλέ.
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στο κάτω ράφι του φούρνου για 35-40 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Αντί για τα βερίκοκα μπορούν να μπουν ροδάκινα ή μόνο κεράσια.