Επιστροφή

Τάρτα με ντοματίνια και πέστο

Συστατικά
  

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 400 γρ ντοματίνια
  • 2 κουτ. σούπας ξινοτύρι Ρούμελης
  • 6-7 γρ φύλλα βασιλικού
  • 2 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού
  • 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί το δικό μου ήταν μανούρα Μήλου
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • φλοίδες τυριού (μανούρα Μήλου) για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα ντοματίνια τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε στη μέση αφαιρώντας το κομματάκι από το μίσχο τους.
  • Ετοιμάζουμε το πέστο. Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το βασιλικό, το σκόρδο, τα φιστίκια, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το τριμμένο τυρί και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Απλώνουμε το φύλο σφολιάτας σε χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε σε ταψί ή σε λαμαρίνα. Με ένα πιρούνι τρυπάμε περιμετρικά 1 εκατοστό από την άκρη του φύλλου και όλο το φύλλο κατά τόπους. Μοιράζουμε το πέστο
  • Αραδιάζουμε τα ντοματίνια με το κομμένο μέρος προς τα κάτω.
  • Σκορπάμε παντού ξινοτύρι .
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25-30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί πέντε λεπτά και σερβίρουμε.
  • Εγώ τη συνόδευσα με βλίτα σαλάτα και ένα ποτήρι ροζέ κρασί.

Σημειώσεις

Αλάτι δεν πρόσθεσα γιατί το ξινοτύρι είναι ήδη αρμυρό.
Μπορείτε να βάλετε ανθότυρο και τότε προσθέστε λίγο αλάτι.
Αντί της μανούρας μπορείτε να βάλετε ένα πικάντικο κεφαλοτύρι ή μια παρμεζάνα.
Το πέστο με τα φιστίκια δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση μην τα αντικαταστήστε.
Επιλέξτε οπωσδήποτε ένα καλό φύλλο σφολιάτας με βούτυρο.
Εννοείται ότι το πέστο θα ήταν καλύτερο αν γινόταν στο γουδί αλλά αυτή ήταν η πιο εύκολη και συντομότερη λύση.