Πλένουμε καλά τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε στη μέση.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα ρεβίθια με τα μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
Τρυπάμε με ένα σουβλάκι τα κομμάτια από τις πατάτες ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15 λεπτά. προσθέτουμε δίπλα στις πατάτες τα καρυκευμένα ρεβίθια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα βάζο βάζουμε το ταχίνι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε δυνατά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ώστε η σάλτσα μας να είναι ρευστή. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τις πατάτες και τα ρεβίθια από το φούρνο.
Σε πιατέλα βάζουμε τις πατάτες και όσο είναι ακόμη ζεστές πιέζουμε τη σάρκα τους με ένα πιρούνι. Αραδιάζουμε από πάνω τα ψημένα ρεβίθια.
Μοιράζουμε τη σάλτσα στις πατάτες και γαρνίρουμε με κομμένα ντοματάκια φύλλα μαϊντανού μάραθου και επιπλέον χυμό λεμονιού και ελαιόλαδου αν θέλουμε. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής.