Επιστροφή

Παραπούλια ή λάχανο με μήλα ψητά στο φούρνο

Συστατικά
  

  • 1 μικρό λαχανάκι από τα παραπούλια
  • 1 μήλο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συν μια κουταλιά επιπλέον
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ζωμό λαχανικών
  • 2 κουτ. σούπας ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • γραβιέρα ή κεφαλογραβιερα σε λεπτές φέτες

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε το λάχανο και το κόβουμε στα τέσσερα. Καθαρίζουμε το μήλο αφαιρούμε τα κουκούτσια και το κόβουμε στα τέσσερα.
  • Σε ένα τηγάνι ή σε σκεύος που μπορεί να μπει και στην εστία και στο φούρνο, βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε τα κομμάτια του λάχανου και του μήλου και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά γυρίζοντας τα μια φορά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε τηγάνι μεταφέρουμε σε πυρέξ, με τα κομμένα κομμάτια του λάχανου προς τα επάνω προσθέτουμε ζωμό λαχανικών αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και αέρα για 20 έως 25 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα ψίχουλα, το κουκουνάρι, το ξύσμα λεμονιού και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανακατεύουμε καλά και το μοιράζουμε πάνω από το λάχανο και τα μήλα.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα δέκα λεπτά, ξεσκέπαστο στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό στην επιφάνεια.
  • Σερβίρουμε με τις φέτες του τυριού.
  • Μπορούμε να συνοδεύσουμε ψητά κρέατα ή να το απολαύσουμε με ζυμωτό ψωμί μαζί με τη σάλτσα του.

Σημειώσεις

Τα μήλα μπορούν να μπουν και με τη φλούδα αφού πλυθούν πολύ καλά.