Πλένουμε το λάχανο και το κόβουμε στα τέσσερα. Καθαρίζουμε το μήλο αφαιρούμε τα κουκούτσια και το κόβουμε στα τέσσερα.
Σε ένα τηγάνι ή σε σκεύος που μπορεί να μπει και στην εστία και στο φούρνο, βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε τα κομμάτια του λάχανου και του μήλου και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά γυρίζοντας τα μια φορά.
Αν χρησιμοποιήσουμε τηγάνι μεταφέρουμε σε πυρέξ, με τα κομμένα κομμάτια του λάχανου προς τα επάνω προσθέτουμε ζωμό λαχανικών αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και αέρα για 20 έως 25 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα ψίχουλα, το κουκουνάρι, το ξύσμα λεμονιού και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανακατεύουμε καλά και το μοιράζουμε πάνω από το λάχανο και τα μήλα.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα δέκα λεπτά, ξεσκέπαστο στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό στην επιφάνεια.
Σερβίρουμε με τις φέτες του τυριού.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε ψητά κρέατα ή να το απολαύσουμε με ζυμωτό ψωμί μαζί με τη σάλτσα του.