Επιστροφή

Τάρτα με αχλάδια και αμύγδαλα σε φύλλο σφολιάτας

Συστατικά
  

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 100 γρ βούτυρο μαλακό
  • 100 γρ ζάχαρη συν μια κουταλιά της σούπας
  • 100 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ βερίκοκου
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 3 μεγάλα αχλάδια
  • αμύγδαλα φιλέ

Οδηγίες
 

  • Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Τα τρίβουμε σε μπλέντερ.
  • Σε ένα ταψί ή λαμαρίνα στρώνουμε χαρτί ψησίματος και στρώνουμε επάνω το φύλλο σφολιάτας. Με μαχαίρι χαράζουμε γύρω γύρω τη σφολιάτα 1-2 εκατοστά και με πιρούνι την τρυπάμε παντού.
  • Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα ψήνουμε τη σφολιάτα για 7 - 8 λεπτά.
  • Στο διάστημα αυτό σε κάδο του μίξερ (ή μπολ ανάδευσης ανάλογα το μίξερ μας) χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά τα τριμμένα αμύγδαλα, το λικέρ, το αλάτι και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα για ένα λεπτό.
  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε σφήνες.
  • Βγάζουμε τη σφολιάτα από το φούρνο και αλείφουμε το κομμένο κομμάτι γύρω γύρω με το χτυπημένο αυγό. Όσο περισσέψει το ενσωματώνουμε στο μείγμα που χτυπήσαμε. Απλώνουμε στην επιφάνεια το μείγμα βουτύρου και των άλλων υλικών.
  • Μοιράζουμε τα κομμάτια αχλαδιών σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με κουταλιά της σούπας ζάχαρη και με αμύγδαλα φιλέ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και με τη βοήθεια του χαρτιού που ψήθηκε μεταφέρουμε σε πιατέλα ή ξύλο κοπής.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας με ένα λικέρ ή κάποιο χυμό ή το απογευματινό μας τσάι.