Επιστροφή

Κρεατόπιτα με πράσα και φέτα

1 ταψί διαμέτρου 30 εκατ

Συστατικά
  

  • 750 γρ χοιρινό κρέας από λαιμό κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια
  • 250 γρ πράσα το άσπρο μέρος βάρος καθαρισμένων
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 γρ τυρί φέτα τριμμένη σε μικρά κομμάτια
  • 500 γρ νωπό φύλλο χοντρό για πίτες της Ζύμης Ψαχνών

Οδηγίες
 

  • Αγοράζουμε κρέας χοιρινό, ζητάμε από το χασάπη μας κομμάτι που θα είναι μαλακό και να μας το κόψει σε μικρά κομμάτια.
  • Καθαρίζουμε τα πράσα και κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος τους. Πλένουμε καλά και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. ( Η φωτογραφία από άλλη πίτα με πράσα)
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρέας με νερό να το σκεπάζει και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό που έχει μείνει.
  • Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε κρέας. Προσθέτουμε τα πράσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε λίγο από το ζουμί που έβρασε το κρέας και βράζουμε μέχρι να μην έχει καθόλου υγρά, περίπου 15-20 λεπτά.
  • Λαδώνουμε καλά με πινέλο ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατ και στρώνουμε το πρώτο φύλλο να καλύπτει όλο το ταψί και να πέφτει και απέξω. Αλείφουμε με ελαιόλαδο όλο το φύλλο και στρώνουμε το επόμενο φύλλο στραυρωτά.
  • Αλείφουμε και πάλι με ελαιόλαδο και μοιράζουμε το ένα τρίτο της φέτας. Στρώνουμε τρίτο φύλλο και αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  • Μοιράζουμε τη γέμιση του κρέατος ομοιόμορφα.
  • Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο στρώνοντας επόμενα 2 φύλλα μοιράζοντας την υπόλοιπη φέτα.
  • Στρώνουμε το τελευταίο φύλλο. Κόβουμε τη μεγάλη περίσσια φύλλων που εξέχουν από το ταψί με ψαλίδι και γυρίζουμε προς τα μέσα κάνοντας κόθρο. Χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Λαδώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια και τον κόθρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 50 λεπτά ελέγχοντας να έχει ψηθεί από κάτω και να έχει πάρει καλό χρώμα από πάνω. Πριν τη βάλουμε στο φούρνο ψεκάζουμε με νερό. Καλό είναι να επαναλάβουμε το ψέκασμα άλλες δυο τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από το ταψί και σερβίρουμε. Μπορεί να αποτελέσει κύριο γεύμα ή συνοδευτικό.

Σημειώσεις

Αν θέλουμε μπορούνε να προσθέσουμε κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα αντικαθιστώντας ένα μέρος του πράσου.
Προσοχή στο αλάτι ανάλογα με το πόσο αρμυρή είναι η φέτα σας.
Εκ των υστέρων σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να βάλω τυρί φέτα ανάμεσα στα διπλωμένα φύλλα που έφτιαξα τον κόθρο, θα το δοκιμάσω στην  επόμενη μιας και άρεσε πολύ σε όσους δοκίμασαν.
Συνήθως στα  χωριά της Καλαμπάκας η πίτα αυτή γινόταν τα Χριστούγεννα εκμεταλλευόμενοι τα δικά τους κρέατα από την σφαγή των χοίρων.
Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δικό σας σπιτικό φύλλο, για τη συνταγή και τη διαδικασία μπορείτε να δείτε εδώ.
Από το  συγκεκριμένο φύλλο έμεινα ευχαριστημένη, η μόνη μου δυσκολία ήταν ότι σε στρογγυλό ταψί δύσκολα στρώνεται. Επίσης θα το ήθελα λίγο πιο μαλακό, δική μου επιθυμία.
Από ότι είδα στη σελίδα της Εταιρείας υπάρχει και στρογγυλό θα είναι περισσότερο βολικό στο στρώσιμο.
Θα ακολουθήσουν κι άλλες δοκιμές με άλλο φύλλο αλλά και συνταγή με τη φρέσκια σφολιάτα  με βούτυρο που ήδη έχω δοκιμάσει.