Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε 30 λεπτά σε σουρωτήρι. Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε ελαφρά. Τις βγάζουμε σε πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο (2-3 κουτ. σούπας) και προσθέτουμε το κρεμμύδι.. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον μπελτέ (διαλυμένο σε λίγο νερό) και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και λίγο νερό επιπλέον, αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, γυρίζουμε μια δυο φορές τις μελιτζάνες προσεκτικά.
Προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα λεμόνια ανάμεσα στις μελιτζάνες, (κουνάμε το τηγάνι, δεν ανακατεύουμε με κουτάλα ) αν χεριάζετε προσθέτουμε και πάλι λίγο νερό βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Μοιράζουμε από πάνω τα φύλλα δυόσμου και μαϊντανού και αποσύρουμε από την εστία. Παίρνουμε τα λεμόνια, αφαιρούμε τη σάρκα τους και ψιλοκόβουμε τη φλούδα.
Σερβίρουμε προσθέτοντας την ψιλοκομμένη φλούδα λεμονιών από πάνω και λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.