Επιστροφή

Μελιτζάνες με ρεβίθια μπελτέ Μήλου και λεμόνια

Συστατικά
  

  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε μικρές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού μπελτέ τομάτας
  • 1/2 κουτ. γλυκού curry
  • 1/4 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • μια τσιμπιά μπούκοβο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 120 γρ ρεβίθια προβρασμένα
  • φύλλα δυόσμου και μαϊντανού
  • 3-4 ροδέλες λεμονιού τουρσί ή κονφί

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε 30 λεπτά σε σουρωτήρι. Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε ελαφρά. Τις βγάζουμε σε πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο (2-3 κουτ. σούπας) και προσθέτουμε το κρεμμύδι.. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον μπελτέ (διαλυμένο σε λίγο νερό) και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να ενωθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και λίγο νερό επιπλέον, αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, γυρίζουμε μια δυο φορές τις μελιτζάνες προσεκτικά.
  • Προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα λεμόνια ανάμεσα στις μελιτζάνες, (κουνάμε το τηγάνι, δεν ανακατεύουμε με κουτάλα ) αν χεριάζετε προσθέτουμε και πάλι λίγο νερό βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Μοιράζουμε από πάνω τα φύλλα δυόσμου και μαϊντανού και αποσύρουμε από την εστία. Παίρνουμε τα λεμόνια, αφαιρούμε τη σάρκα τους και ψιλοκόβουμε τη φλούδα.
  • Σερβίρουμε προσθέτοντας την ψιλοκομμένη φλούδα λεμονιών από πάνω και λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε έτοιμα ρεβίθια θα πρέπει να γίνει προετοιμασία από την προηγουμένη μέρα.
Τα βάζουμε σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν και την  επομένη τα βράζουμε. Κάποιες φορές εγώ τα ξεφλουδίζω. Το νερό που θα βράσουν μπορούμε να το κρατήσουμε  και να προστεθεί αντί του νερού στο φαγητό.
Αντί του μπελτέ μπορούμε να βάλουμε μια μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη.
Τα λεμόνια κονφί τα έκανα από την προηγούμενη μέρα, έκοψα ένα λεμόνι σε  λεπτές  ροδέλες και το άπλωσα σε ένα μπολ με μπόλικο αλάτι για 20 ώρες (ίσως ήθελε περισσότερες). Τα ξέπλυνα και τα έβαλα σε βαζάκι με ελαιόλαδο. Αυτά που περίσσεψαν τα διατηρώ στο ψυγείο μέσα στο ελαιόλαδο για επόμενη χρήση.