Μαζεύουμε προσεκτικά τσαμπιά με τους καρπούς της αφροξυλιάς (Προσοχή μαζεύουμε μόνο τους ώριμους δηλαδή με σκούρο χρώμα).
Αποκολλούμε από τα τσαμπιά τους ώριμους και γερούς καρπούς και πλένουμε πολύ καλά. Προσέχουμε μην έχει μείνει κάποιο ζωύφιο.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τους καρπούς με τη ζάχαρη και το νερό. Τοποθετούμε στην εστία και βράζουμε στην αρχή σε μέτρια ένταση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά δυναμώνουμε την ένταση.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, αφαιρούμε τυχόν αφρούς και βράζουμε συνολικά 20 λεπτά.
Αφήνουμε να σταθεί 12 ώρες και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε επεξεργαστή τροφίμων. Συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας τα αρωματικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Κάνουμε το γνωστό τεστ βάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδα σε παγωμένο πιατάκι για 1-2 λεπτά στην κατάψυξη, θα πρέπει μετά να "ανοίγει δρόμος" ..
Μόλις έχει δέσει η μαρμελάδα μας προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε, αφαιρούμε τα φύλλα αρμπαρόριζας και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Μια ιδιαίτερη γεύση για το πρωινό μας ή την προσθήκη σε άλλα γλυκά, την φαντάζομαι πάνω σε κάποιο ιδιαίτερο cheessecake.