Επιστροφή

Μαρμελάδα από καρπούς αφροξυλιάς

Συστατικά
  

  • 1 κιλό καρπούς αφροξυλιάς
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 καψάκια βανίλιας
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζας
  • 1/2 λεμόνι το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Μαζεύουμε προσεκτικά τσαμπιά με τους καρπούς της αφροξυλιάς (Προσοχή μαζεύουμε μόνο τους ώριμους δηλαδή με σκούρο χρώμα).
  • Αποκολλούμε από τα τσαμπιά τους ώριμους και γερούς καρπούς και πλένουμε πολύ καλά. Προσέχουμε μην έχει μείνει κάποιο ζωύφιο.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε τους καρπούς με τη ζάχαρη και το νερό. Τοποθετούμε στην εστία και βράζουμε στην αρχή σε μέτρια ένταση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά δυναμώνουμε την ένταση. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, αφαιρούμε τυχόν αφρούς και βράζουμε συνολικά 20 λεπτά.
  • Αφήνουμε να σταθεί 12 ώρες και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε επεξεργαστή τροφίμων. Συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας τα αρωματικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Κάνουμε το γνωστό τεστ βάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδα σε παγωμένο πιατάκι για 1-2 λεπτά στην κατάψυξη, θα πρέπει μετά να "ανοίγει δρόμος" ..
  • Μόλις έχει δέσει η μαρμελάδα μας προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε, αφαιρούμε τα φύλλα αρμπαρόριζας και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
  • Μια ιδιαίτερη γεύση για το πρωινό μας ή την προσθήκη σε άλλα γλυκά, την φαντάζομαι πάνω σε κάποιο ιδιαίτερο cheessecake.

Σημειώσεις

Για τις τεχνικές σχετικά με τις μαρμελάδες μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ
Η μαρμελάδα μπορεί να γίνει με την προσθήκη δαμάσκηνων σε αναλογία ένα προς ένα, τώρα που είναι η εποχή τους. Επίσης μπορεί να αρωματιστεί με ένα καλό απόσταγμα, η δική μου πρόταση είναι με κονιάκ.