Επιστροφή

Μαρμελάδα λεμόνι αλλιώς

Συστατικά
  

  • 1 κιλό λεμόνια αράντιστα και ακέρωτα
  • 1 κιλό ζάχαρη

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τα λεμόνια με ένα σφουγγαράκι. Με αποφλοιωτή λαχανικών ή κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα τους προσέχοντας να πάρουμε όσο το δυνατόν λιγότερο από το άσπρο μέρος. Κόβουμε τις φλούδες σε μικρά κομμάτια (μπαστουνάκια).
  • Μεταφέρουμε τις κομμένες φλούδες σε κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει και βράζουμε για 20-30 λεπτά. Ελέγχουμε να έχουν μαλακώσει και ξεπικρίσει.
  • Κόβουμε τα λεμόνια στα τέσσερα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό να βράσουν για 30-45 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
  • Τοποθετούμε μια μουσελίνα πάνω σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε το υγρό μέσα σε μπολ. Αφήνουμε μερικές ώρες να στραγγίσει καλά. Κρατάμε το περιεχόμενο της μουσελίνας θα βοηθήσει στο δέσιμο της μαρμελάδας γιατί έχει αρκετή πηκτίνη.
  • Μετράμε το υγρό από το βράσιμο των λεμονιών, θέλουμε ένα λίτρο αν είναι λιγότερο προσθέτουμε νερό και το μεταφέρουμε σε καθαρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού να λιώσει η ζάχαρη.
  • Δένουμε τη μουσελίνα με ένα σχοινί και την κρεμάμε στην κατσαρόλα.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια ένταση και ξαφρίζουμε περιοδικά. Αν θέλουμε προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θα βοηθήσει να μην έχουμε πολλούς αφρούς και να έχουμε ένα διαυγές μείγμα. Αφαιρούμε τη μουσελίνα αφού την πιέσουμε να βγουν όλα τα υγρά της μέσα στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε τις ξεπικρισμένες φλούδες και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και να έχουν διαυγάσει οι φλούδες, έλεγχος με θερμόμετρο 106-107 βαθμοί.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Από την ώρα που την τελείωσα έχω έναν προβληματισμό αν θα άλλαζα κάτι στη διαδικασία.
Σκέφτομαι έναν άλλο τρόπο ξεπικρίσματος ή μια άλλη διαδικασία για το δέσιμο της μαρμελάδας και αφού το σκέφτομαι ίσως να πειραματιστώ άμεσα και θα συμπληρώσω τα αποτελέσματα.