Επιστροφή

Πικάντικο κοτόπουλο με ρεβίθια και καρότα στο φούρνο

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1/2 λεμόνι κομμένο σε φέτες
  • 150 γρ ρεβίθια βάρος βρασμένων
  • 4 καρότα κομμένα κατά μήκος
  • 4-5 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ρας ελ χανούτ
  • 4 μεγάλα κοπανάκια κοτόπουλου
  • λίγα φύλλα μαϊντανού
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν από το βράδυ. Την επομένη τα καθαρίζουμε από τα φλούδια τους ( προαιρετική διαδικασία απαραίτητη για μένα). Τα βάζουμε σε νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε να κρατάνε γιατί θα ψηθούν μαζί με το κοτόπουλο. Τα στραγγίζουμε.
  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Στρώνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα ρεβίθια, τα κομμάτια του λεμονιού, το μαιντανό και τα σκόρδα σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με αλάτι πιπέρι και το μισό ρας ελ χανούτ. Ανακατεύουμε και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
  • Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ρας ελ χανούτ. Το αραδιάζουμε στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι αν υπάρχει ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμη 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Το ρας ελ χανούτ είναι Μαροκινό μπαχαρικό και μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά, ταιριάζει πολύ με τα όσπρια, ρύζι, κους κους, αρνί, κοτόπουλο.
Θα μπορούσατε να το φτιάξετε και μόνοι σας αν αναμίξετε τα παρακάτω μπαχαρικά:  μαύρο πιπέρι, τζίντζερ, κόλιανδρο, καπνιστή πάπρικα, μπαχάρι, κάρδαμο, κρόκο, μοσχοκάρυδο, κουρκούμη, καγιέν, γαρίφαλα και ροδοπέταλα.
Αν έχετε λεμόνια τουρσί θα είναι ακόμη καλύτερο να χρησιμοποιήστε αυτά στη θέση του λεμονιού.
Αντί για κοπανάκια μπορούμε να βάλουμε μπούτια κομμένα στη μέση ή και στήθος, προσοχή αν είναι μεγάλα τα κομμάτια, αφαιρέστε τα λαχανικά από το ταψί μετά τα 40 λεπτά και συνεχίστε το ψήσιμο του κοτόπουλου μέχρι να είστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί καλά.