Επιστροφή

Κέικ με αμύγδαλα και σταφύλια

Συστατικά
  

Για το κέικ

  • 175 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 2 κου. σούπας λικέρ πικραμύγδαλου
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1/4 κου. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 150 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 100 γρ τριμμένα αμύγδαλα
  • 200 γρ ρώγες μαύρης σταφίδας

Για την επικάλυψη

  • 75 γρ ρώγες μαύρης σταφίδας
  • 70 γρ ζαχαρη άχνη

Οδηγίες
 

  • Στρώνουμε με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος μια μακρόστενη φόρμα χωρητικότητας 1 κιλού.
  • Στον κάδο του μίξερ (ή σε μπολ ανάδευσης ανάλογα με τι μίξερ έχουμε) βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Συνεχίζουμε σε χαμηλότερη ταχύτητα προσθέτοντας το λικέρ, το αλάτι και τη βανίλια.
  • Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και τα τριμμένα αμύγδαλα με το μίξερ στη χαμηλότερη ρύθμιση. Κρατάμε μια μικρή ποσότητα αλευριού.
  • Στο αλεύρι που κρατήσαμε προσθέτουμε τα σταφύλια και αφού αλευρωθούν καλά τα μεταφέρουμε στο μείγμα του κέικ. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να κατανεμηθούν ομοιόμορφα και μεταφέρουμε στη φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 60 - 70 λεπτά. Ελέγχουμε με μια λάμα να βγαίνει στεγνή και τότε βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε το γλάσο της επικάλυψης. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τις ρώγες του σταφυλιού με 3-4 κουτ. σούπας νερό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ρώγες. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και στο υγρό που έχει μείνει προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη χτυπώντας με σύρμα κουζίνας μέχρι να πάρουμε ένα γλάσο όχι πολύ σφιχτό.
  • Ξεφορμάρουμε το κέικ σε πιατέλα περιχύνουμε με το γλάσο και διακοσμούμε με τις ρώγες σταφυλιού.

Σημειώσεις

Αν δεν βρείτε μαύρη σταφίδα μπορείτε να βάλετε την ξανθιά ή κάποιο άλλο σταφύλι χωρίς κουκούτσια.
Τα αμύγδαλα εγώ τα άσπρισα, μπορούν όμως να μπουν και χωρίς αυτή τη διαδικασία.