Επιστροφή

Κέικ με αχλάδια και επικάλυψη κραμπλ με αμύγδαλα

8 κομμάτια

Συστατικά
  

Για τη βάση

  • 110 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1 κοτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 50 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο
  • 3 κουτ. σούπας γάλα
  • 3 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα

Για το κράμπλ

  • 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 40 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα χοντροκομμένα
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα προαιρετικό

Οδηγίες
 

Για τη βάση

  • Ετοιμάζουμε ένα τσέρκι 20 εκατ. διαμέτρου το αλείφουμε ελαφρά με βούτυρο και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε φόρμα ή ταψί της ίδιας διαμέτρου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Τρίβουμε καλά τα αμύγδαλα.
  • Σε μπολ ανάδευσης ή σε κάδο μίξερ (ανάλογα με το μίξερ μας) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και αρχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτουμε το αυγό συνεχίζοντας σε χαμηλότερη ταχύτητα και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το λικέρ και το γάλα χτυπώντας για 1 λεπτό μόνο σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι και ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού.
  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια τα κόβουμε στη μέση αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε πάλι σε τρία κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος τους). Μοιράζουμε τα αχλάδια κυκλικά στην επιφάνεια του μείγματος.

Για το κράμπλ

  • Σε μπλολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι και τη ζάχαρη και με τα δάκτυλα μας δημιουργούμε ένα μείγμα που θα μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα ανακατεύουμε με πιρούνι και μοιράζουμε το μείγμα πάνω από τα αχλάδια.
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, στάδιο που εγώ παρέλειψα για δικούς μου λόγους.

Σημειώσεις

Τα αμύγδαλα της επικάλυψης μπορεί να είναι αμύγδαλα φιλέ.
Αν δεν έχετε λικέρ αμαρέτο βάλτε ένα άλλο ή αρωματίστε με βανίλια.
Εδώ μπορείτε να δείτε ένα άλλο γλυκό  με μήλα και αχλάδια μαζί.