Επιστροφή

Κέικ μα παντζάρι κακάο και επικάλυψη αβοκάντο κακάο.

Συστατικά
  

Για το κέικ

  • 175 γρ νιφάδες βρώμης
  • 100 γρ παντζάρια βρασμένα
  • 4 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  • 60 γρ κακάο
  • 125 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 175 ml γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι

Για την επικάλυψη

  • 1 ώριμο αβοκάντο περίπου 100 γρ καθαρισμένο
  • 30 γρ κακάο
  • 75 γρ μέλι
  • 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • διάφορα φρούτα

Οδηγίες
 

Για το κέικ

  • Τοποθετούμε σε λαμαρίνα ένα τσέρκι 18 εκ διαμέτρου το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το οποίο αλείφουμε με σησαμέλαιο καθώς και τα τοιχώματα από το τσέρκι.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε τις νιφάδες βρώμης και τις αλέθουμε μέχρι να μοιάζουν με αλεύρι.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε τα βρασμένα παντζάρια με μια κουτ. σούπας νερό και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις αλεσμένες νιφάδες βρώμης κοσκινίζουμε το κακάο, προσθέτουμε τη ζάχαρη το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι
  • Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεσμένο παντζάρι με το γάλα, το σησαμέλαιο και το ξύδι.
  • Μεταφέρουμε σταδιακά τα υγρά συστατικά στα στερεά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα στο τσέρκι ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 - 35 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρή μια λάμα. Προσοχή μην το στεγνώσετε πολύ.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.

Για την επικάλυψη

  • Καθαρίζουμε το αβοκάντο αφαιρούμε το κουκούτσι και το κόβουμε σε κομμάτια και το τοποθετούμε σε επεξεργαστή τροφίμων.
  • Κοσκινίζουμε το κακάο μέσα στον επεξεργαστή και προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια λεία κρέμα.
  • Όταν το κέικ έχει κρυώσει απλώνουμε στην επιφάνεια και τα πλάγια την κρέμα του αβοκάντο.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε με διάφορα φρούτα ανάλογα την εποχή ή ότι έχουμε φυλάξει στην κατάψυξη όπως εγώ.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε τσέρκι χρησιμοποιήστε ένα ταψί αυτής της διαμέτρου στρωμένο με χαρτί ψησίματος που θα εξέχει για εύκολη μεταφορά.