Επιστροφή

Φανουρόπιτα

1 ταψί 30εκατ. διαμέτρρου

Συστατικά
  

  • 500 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 300 ml χυμό προσρτοκαλιού
  • 60 ml κονιάκ ή σπιτικό λικέρ
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 100 γρ σταφίδες μαύρες
  • 100 γρ σταφίδες ξανθές
  • 100 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • ζαχαρη άχνη για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με σύρμα κουζίνας μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας μέχρι να ομοιγενοποιηθούν.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 30 εκατοστά το πασπαλίζουμε με αλεύρι και πετάμε την περίσσεια.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο πρώτο ράφι από κάτω τους φούρνου για 30 -35 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει καθαρή μια λάμα μαχαιριού.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Όταν θα έχει κρυώσει καλά διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη.

Σημειώσεις

Το ελαιόλαδο μπορούμε να το μοιράσουμε με καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Το αλεύρι μπορεί να είναι κάποιο μαλακό με την προσθήκη 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Η επικάλυψη με ζάχαρη άχνη είναι προαιρετική.
Εγώ έβαλα αντί του κονιάκ λικέρ κουμ κουάτ.