Επιστροφή

Κασιώτικα ντολμαδάκια από το Μπακαλόγατο

200 ντολαμδάκια

Συστατικά
  

Για τα ντολμαδάκια

  • 1 κιλό κιμάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι σε μούλτι)
  • χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
  • 1 ώριμη μεγάλη ντομάτα τριμμένη
  • 200 γρ ρύζι καρολίνα
  • 150 γρ αιγοπρόβιο βούτυρο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αμπελόφυλλα τρυφερά φρέσκα Μαγιάτικα ή διατηρημένα σε άλμη

Για το βράσιμο

  • 100 γρ αιγοπρόβιο βούτυρο
  • 100 ml χυμό ντομάτας

Οδηγίες
 

  • Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με σελοφάν και τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μισή ώρα.
  • Ετοιμάζουμε τα φύλλα. Αν είναι φρέσκα τα βαπτίζουμε για 1 λεπτό σε νερό που βράζει, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε παγωμένο νερό. Αν είναι διατηρημένα σε άλμη τα ξεπλένουμε σε μια λεκάνη με νερό και τα βαπτίζουμε μόνο 15 δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε και πάλι σε παγωμένο νερό.
  • Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε δύο έως πέντε μικρότερα ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου.
  • Κι εδώ αρχίζει η διαδικασία του τυλίγματος. Παίρνουμε ένα μικρό φύλλο στο χέρι μας και τοποθετούμε στην άκρη του μια μικρή ποσότητα γέμισης πιέζοντας την με τα δάκτυλα μας. Τυλίγουμε κλείνοντας σε σχήμα μικρού χωνιού και το σφίγγουμε με την παλάμη μας. Τα τοποθετούμε σε μια μπασίνα. Την τεχνική του τυλίγματος θα τη δείτε λεπτομερώς στο βίντεο.
  • Αφού τελειώσουμε το τύλιγμα τα αραδιάζουμε σε κατσαρόλα όπως όλα τα ντολμαδάκια και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο το χυμό ντομάτας και νερό μέχρι να καλυφτούν ως τη μέση. Καλύπτουμε από πάνω με ένα βαρύ πιάτο.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια την ένταση και αφήνουμε να βράσουν για 35 λεπτά ακριβώς από την έναρξη του βρασμού.
  • Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε 5-10 λεπτά να ηρεμήσουν και σερβίρουμε

Σημειώσεις

Αν θέλουμε στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα πριν αραδιάσουμε τα ντολμαδάκια.
Τα αμπελόφυλλα θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Η ποσότητα που θα χρειαστούμε  εξαρτάται από το μέγεθος του φύλλου έτσι ώστε κόβοντας τα να έχουμε τον ανάλογο αριθμό που απαιτεί η συνταγή.
Προσοχή στους χρόνους ζεματίσματος των αμπελόφυλλων και στο χρόνο βρασμού στα ντολμαδάκια.
Αν εσείς δεν έχετε την υπομονή να τυλίξετε αυτά τα ντολμαδάκια μπορείτε να τα απολαύσετε στο Μπακαλόγατο ή και να τα παραγγείλετε στην ποσότητα που εσείς επιθυμείτε.
Ευχαριστώ τη Φανή και το Γιώργο για την παραχώρηση της συνταγής και την άριστη συνεργασία για το γύρισμα αυτού του μικρού βίντεο.
ΥΓ 1. Οι φωτογραφίες των πιάτων είναι παραχώρηση στη σελίδα από το εστιατόριο Μπακαλόγατος.
ΥΓ 2. Το βίντεο είναι ερασιτεχνική λήψη και επεξεργασία από τον Θ. Μπαξεβάνη.