Ζυγίζουμε - μετράμε όλα τα υλικά. Απαραίτητο να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης (ανάλογα το μίξερ σας) βάζουμε το βούτυρο,τη ζάχαρη και τα αυγά και χτυπάμε για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το κεφίρ και τη βανίλια και χτυπάμε για δυο λεπτά ακόμη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν τη σόδα την κανέλα και το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα μήλα ανακατεύοντας να αλευρωθούν.
Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στα στερεά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε λαδωμένη -αλευρωμένη φόρμα του κέικ ή ταψί διαμέτρου 22 εκατ. και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά του κράμπλ και το μοιράζουμε στην επιφάνεια του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα μαχαιριού.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Ξεφορμάρουμε αφού έχει κρυώσει καλά, έχοντας προς τα επάνω το μέρος με το κράμπλ.