Επιστροφή

Τυρένιοι "λουκουμάδες"

24 λουκουμάδες

Συστατικά
  

  • 200 γρ ξινομυζήθρα
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 200 γρ αλεύρι δυνατό
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελαιόλαδο για τη βοήθεια του πλασίματος
  • ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • ζαχαρη άχνη για το σερβίρισμα
  • μαρμελάδα ή κάποιο ζελέ για συνοδευτικό

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ ανάμιξης βάζουμε την ξινομυζήθρα και τα αυγά. Με πιρούνι ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια. Θα προκύψει ένα μείγμα το οποίο θα μπορούμε να το πλάσουμε.
  • Αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και παίρνουμε μια ποσότητα με μικρό κουταλάκι, την πλάθουμε σε μέγεθος μικρού βερίκοκου. Αραδιάζουμε πάνω σε λαδωμένο χαρτί ψησίματος.
  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ηλιέλαιο και μόλις ζεσταθεί (προσοχή να μην κάψει πολύ) προσθέτουμε λίγους λίγους τους λουκουμάδες γυρίζοντας συνέχεια, με τη βοήθεια πιρουνιού, για 2-3 το πολύ λεπτά. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτοπετσέτα.
  • Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστοί πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και συνοδεύοντας με μια μαρμελάδα ή ένα ζελέ.

Σημειώσεις

Προσοχή στο τηγάνισμα η ένταση της εστίας δεν πρέπει να είναι στο δυνατό, διαφορετικά, επειδή οι λουκουμάδες περιέχουν ζάχαρη θα πάρουν πολύ σκούρο χρώμα.
Αντί της ζάχαρης μπορούμε να περιλούσουμε με ένα καλό μέλι!!
15 Μάϊου 2021
Δοκιμάστηκαν με ανθότυρο, προστέθηκε ψιλοκομμένος δυόσμος και ξύσμα λεμονιού, λιγότερη ζάχαρη και αφαιρέθηκε η βανίλια. Η ποσότητα του αλευριού μπορεί να είναι λιγότερη ανάλογα την υγρασία του ανθότυρου. Συνοδεύτηκαν με μέλι πορτοκαλιάς.