Επιστροφή

Πουρές μελιτζάνας - χιουνκιαρ μπεγιερντί

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα περίπου 750 γρ
  • 200 ml γάλα χλιαρό
  • 2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι μαλακό
  • 50 γρ βούτυρο
  • 75 γρ τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι ή πεκορίνο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τη μελιτζάνα και τη σκουπίζουμε. Την ψήνουμε σε BBQ ή πάνω σε μάτι κουζίνας όπως ακριβώς θα την ψήναμε για μελιτζανοσαλάτα. Δείτε την τεχνική που γράφω εκεί: την ακουμπάω στο μάτι μέχρι να καεί από όλες τις πλευρές και να μαλακώσει…να χάσει το σχήμα της …. δοκιμάζω με ένα μαχαίρι να μπαίνει μαλακά μέσα της και να είναι ζεστή και στο κέντρο. όταν είναι έτοιμη συνήθως 20 -25 λεπτά, την βάζω σε ένα πιάτο και την αφήνω να κρυώσει.
  • Όταν κρυώσει καθαρίζουμε τη φλούδα της και αφαιρούμε, αν έχει, τα πολλά σπόρια. Τη λιώνουμε με ένα πιρούνι ή καλύτερα με κουτάλα του πουρέ ή ραβδομπλέντερ.
  • Σε κατσαρολάκι μικρό φτιάχνουμε μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα κουζίνας ώστε να μη σβολιάσει. Μόλις πήξει η σάλτσα μας αποσύρουμε από την εστία και μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε το τυρί και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το μείγμα της μελιτζάνας ανακατεύουμε καλά, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με κοκκινιστό κρέας.

Σημειώσεις

Το καθαρό βάρος από τη μελιτζάνα μου ήταν 400γρ . Αντί μιας μεγάλης μπορούμε να αγοράσουμε δυο μικρότερες.