Επιστροφή

Ρύζι με σπανάκι και ομελέτα

2 άτομα

Συστατικά
  

Για το σπανάκι

  • 3/4 κιλού σπανάκι
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 μικρό πράσο
  • 1/2 ματσάκι άνηθου
  • 2-3 κουτ. σούπας φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχακάρυδο

Για το ρύζι

  • 130 γρ ρύζι μακρύκοκκο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
  • ζωμό λαχανικών
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι προαιρετικό

για την ομελέτα

  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Οδηγίες
 

Για το ρύζι

  • Αρχίζουμε με το ρύζι. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο με τα κρεμμυδάκια για λίγο χωρίς να πάρουν χρώμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ρύζι και σοτάρουμε για λίγο
  • Προσθέτουμε το μισό ζωμό λαχανικών (ζεστό όπως στο ριζότο) και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά γι 15 λεπτά προσθέτοντας σταδιακά λίγο ζεστό ζωμό.
  • Μόλις το ρύζι έχει βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.

Για το σπανάκι

  • Καθαρίζουμε το σπανάκι το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει σε ένα σουρωτήρι. Το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  • Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, αφού τα καθαρίσουμε και τα πλύνουμε, τα ψιλοκόβουμε.
  • Όσο το ρύζι βράζει ετοιμάζουμε το σπανάκι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά εκτός του άνηθου. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και το γυρίζουμε με κουτάλα μέχρι να μαραθεί.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και λίγο από το ζωμό λαχανικών. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να μείνει με πολύ λίγη σάλτσα.

Για την ομελέτα

  • Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο. Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι και προσθέτουμε τον κρόκο χτυπώντας να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτουμε λίγο αλάτι.
  • Σε μικρό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό μόλις ψηθεί από τη μια πλευρά γυρίζουμε με σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και βγάζουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής.
  • Κόβουμε σε λωρίδες την ομελέτα και τις κάνουμε ρολά

Σύνθεση πιάτου

  • Στην κατσαρόλα που έβρασε το ρύζι μεταφέρουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε σε πιάτο το ρύζι με το σπανάκι γαρνίροντας με τα ρολά της ομελέτας και το τριμμένο κεφαλοτύρι αν θέλουμε.
  • Συνοδεύουμε κατά προτίμηση με σαλάτα ντοματίνια με αγουρέλαιο και τυρί φέτα.

Σημειώσεις

Αν παραλείψουμε την ομελέτα το πιάτο μας είναι νηστίσιμο.
Όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει ζωμό κοτόπουλου για πιο νόστιμο αποτέλεσμα.
Τα κοτσάνια από το σπανάκι και τα υπόλοιπα λαχανικά δεν τα πετάμε τα βράζουμε μαζί και με άλλα κοτσάνια π. χ. λάχανου και φτιάχνουμε ένα ζωμό λαχανικών.