Επιστροφή

Χριστόψωμο με αλεύρι χαρουπιού αρωματισμένο με καρδάμωμο

2 ψωμιά των 550γρ

Συστατικά
  

  • 200 γρ αλεύρι δυνατό
  • 200 γρ χαρουπαύλευρο
  • 200 γρ αλεύρι σκληρό κίτρινο για ψωμί
  • 400 γρ υγρό προζύμι
  • 5-6 φασολάκια καρδάμωμου μόνο τα σπόρια
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 230 ml χλιαρό νερό

Οδηγίες
 

  • Αναπιάζουμε το προζύμι. (Αν δεν έχετε προζύμι μπορείτε να βάλετε μαγιά ξερή 7γρ ή φρέσκια 15 γρ αλλά θα αυξήσετε την ποσότητα του νερού.)
  • Σε κάδο του μίξερ ή σε λεκάνη γυάλινη κοσκινίζουμε τα άλευρα. Προσθέτουμε το προζύμι και το νερό και ζυμώνουμε με το γάντζο στο μίξερ ή με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Σε γουδί βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με τα σπόρια του καρδάμωμου και τα χτυπάμε να γίνουν σκόνη. Τα προσθέτουμε στη ζύμη και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ζύμωμα προκειμένου να ενσωματωθούν.
  • Βάζουμε σε βουτυρωμένη γυάλινη λεκάνη τη ζύμη τη σκεπάζουμε με σελοφάν και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια νύχτα.
  • Την επομένη η ζύμη μας θα έχει φουσκώσει έχοντας διπλασιαστεί. Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη προσθέτοντας το βούτυρο και το μέλι.
  • Λαδώνουμε δυο τσέρκια με διάμετρο 18 εκατοστά τα τοποθετούμε πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Μοιράζουμε τη ζύμη σε δυο ίσα μέρη κρατώντας ένα μικρό κομμάτι για τη διακόσμηση.
  • Πλάθουμε δυο στρογγυλά καρβελάκια και τα τοποθετούμε μέσα σε κάθε τσέρκι. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν ή να φτάσουν στο πάνω μέρος από το τσέρκι.
  • Πλάθουμε στολίδια με το κομμάτι της ζύμης που κρατήσαμε και διακοσμούμε τα ψωμιά μας. Αν θέλουμε βάζουμε στη μέση ένα καρύδι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 -45 λεπτά. Στο ενδιάμεσο ψεκάζουμε με λίγο νερό μια δυο φορές.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και όσο ακόμη είναι ζεστά αλείφουμε με λίγο μέλι αραιωμένο.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε. Τα τυλίγουμε με μια εορταστική κορδέλα αν θέλουμε.

Σημειώσεις

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μόνο  Χριστόψωμο τοποθετώντας τη ζύμη σε ένα ταψί διαμέτρου 26-28 εκ.
Για το υγρό προζύμι πληροφορίες θα βρείτε εδώ
ΥΓ. Οι δοκιμαστές ενθουσιάστηκαν από το αποτέλεσμα θα το φτιάχνω στο εξής και για το καθημερινό μας ψωμί.