Επιστροφή

Κούμαρα γλυκό και μαρμελάδα

Συστατικά
  

Για το γλυκό

  • 250 γρ κούμαρα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού

Για τη μαρμελάδα

  • 300 γρ κούμαρα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι το χυμό μόνο
  • 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισσο
  • 2-3 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού

Οδηγίες
 

Για το γλυκό

  • Μαζεύουμε ώριμα κούμαρα και γερά. Τα πλένουμε με προσοχή σε μπόλικο νερό και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι.
  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε 250 ml νερό και τη ζάχαρη και το βράζουμε μέχρι να δέσε όπως ένα σιρόπι των γλυκών. Προσθέτουμε τα κούμαρα και βράζουμε μόνο πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μοιράζουμε με προσοχή σε αποστειρωμένο βάζο.

Για τη μαρμελάδα

  • Μαζεύουμε ώριμα κούμαρα. Τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε μαζί με το χυμό του πορτοκαλιού και τη ζάχαρη σε ένα γυάλινο μπολ. Τα αφήνουμε μερικές ώρες.
  • Τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και βράζουμε 5 λεπτά να μαλακώσουν και να διαλυθεί η ζάχαρη. Τα περνάμε από πυκνή σήτα. Με αυτό τον τρόπο θα φύγουν τα πολλά σποράκια Το μεταφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και το χυμό λεμονιού. Βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (περίπου 5-7 λεπτά)
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.

Σημειώσεις

Τα κούμαρα που θα  χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι ώριμα. Δεν καταναλώνουμε άγουρα ούτε υπερώριμα κούμαρα.
Για το γλυκό οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι γερά και δεν τα βράζουμε πολύ θα διαλυθούν.
Το γλυκό θέλει οπωσδήποτε, κατά τη δική μου γνώμη, να αρωματιστεί με κάποιο βότανο ή μπαχαρικό. Δεν δοκίμασα κάποιο, άλλωστε όπως είπα αυτό ήταν ένα πειραματικό παιχνίδι. Ευχαρίστως δέχομαι τη γνώμη σας ή την εμπειρία όποιου έχει δοκιμάσει.
Στη μαρμελάδα έβαλα τον αστεροειδή γλυκάνισο αλλά και πάλι θα ήθελα κάτι πιο έντονο.
Αν δεν σας ενοχλούν τα σποράκια του φρούτου παραλείψετε το στάδιο της σήτας, αν και πάλι μερικά θα υπάρχουν.
ΥΓ: Φωτογραφίες από τη μαρμελάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν.