Επιστροφή

Πατατού από την Τήνο

3 μερίδες

Συστατικά
  

  • 1 1/2 κιλό πατάτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί γραβιέρα ή ξερό βολάκι τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 80 ml γάλα
  • Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι

Οδηγίες
 

  • Σε αλατισμένο νερό βάζουμε τις πατάτες να βράσουν μέχρι να μπορούμε να τις τρυπάμε με ένα πιρούνι. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις καθαρίζουμε και τις λιώνουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας του πουρέ ή με ένα πιρούνι. (όχι με μούλτι γιατί θα πάρουμε ένα λαστιχωτό μείγμα)
  • Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Μέσα σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον πουρέ με τα κρεμμύδια και όλα τα άλλα υλικά εκτός του σιμιγδαλιού και του ελαιόλαδου. Ανακατεύουμε καλά.
  • Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ ( το δικό μου ήταν 20 x 20 εκατ). Αδειάζουμε όλο το μείγμα και ισιώνουμε με μια σπάτουλα. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδα και το σιμιγδάλι την επιφάνεια. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο κι αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει. Σερβίρουμε με μια πράσινη σαλάτα.

Σημειώσεις

Όπως είπα άλλαξα λίγο τις αναλογίες των υλικών.
Οι πατάτες μου ήταν 900γρ και το τυρί μια δοσομετρική κούπα.
Το αποτέλεσμα άρεσε πολύ, με διακριτά όλα τα αρώματα και τις γεύσεις των υλικών.
Επειδή είναι πολύ εύκολη η διαδικασία θα επαναληφθεί.
Άνετα μπορεί να συνοδεύσει ένα ποτήρι κρασί ή να σταθεί σε ένα μπουφέ.
Να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συντελεστές του βιβλίου γιατί μου έδωσαν τη χαρά να είμαι στην παρουσίαση του, το κρατώ από τους πρώτους στα χέρια μου και είναι ένα πολύτιμος οδηγός.
Ελπίζω  και εύχομαι σε νέες καταγραφές άλλων διαμερισμάτων της χώρας μας.