Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό.
Την επομένη τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (θα ψηθούν και στο φούρνο)
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το ζουμί τους.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με λίγο από το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το βράζουμε με λίγο νερό σε ένα τηγάνι.
Σε πήλινο ταψί (ή σε γάστρα μαντεμένια ή σε πυρέξ) βάζουμε όλα τα υλικά ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε λίγο από το νερό που βράσαμε τους γίγαντες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις για 40 λεπτά.
Καλό είναι τα πρώτα 30 λεπτά να σκεπάσουμε το σκεύος μας με βρεγμένη λαδόκολλα ή καπάκι αν αυτό υπάρχει.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Τα συνοδευτικά μας ήταν αρμύρες σαλάτα, ταραμοσαλάτα με αγκινάρες,σπιτικές ελιές, και φρέσκο ζυμωτό ψωμί.