Επιστροφή

Φασόλια γίγαντες με αγκινάρες στο πήλινο

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 150 γρ φασόλια γίγαντες
  • 3 αγκινάρες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • λίγα κλωνάρια μάραθο
  • χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού σουμάκ προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό. Την επομένη τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (θα ψηθούν και στο φούρνο) Τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το ζουμί τους.
  • Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με λίγο από το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το βράζουμε με λίγο νερό σε ένα τηγάνι.
  • Σε πήλινο ταψί (ή σε γάστρα μαντεμένια ή σε πυρέξ) βάζουμε όλα τα υλικά ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε λίγο από το νερό που βράσαμε τους γίγαντες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις για 40 λεπτά.
  • Καλό είναι τα πρώτα 30 λεπτά να σκεπάσουμε το σκεύος μας με βρεγμένη λαδόκολλα ή καπάκι αν αυτό υπάρχει. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε.
  • Τα συνοδευτικά μας ήταν αρμύρες σαλάτα, ταραμοσαλάτα με αγκινάρες,σπιτικές ελιές, και φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

Σημειώσεις

Και για τις εποχές που δεν υπάρχουν αγκινάρες μπορούμε να βάλουμε ασκόλυμπρους.
Δοκιμάστηκε κάποια άλλη φορά  και άρεσε πολύ.
IMG_8253
Βάλτε αντί για αγκινάρες  ασκόλυμπρους μαζί με τι ρίζες τους και προσθέστε κομμάτια λεμονιού σε φέτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήστε την ίδια ώρα στο φούρνο σε γάστρα ή σε πήλινο.