Επιστροφή

Φασόλια γίγαντες με διάφορα λαχανικά στο φούρνο

3 άτομα

Συστατικά
  

  • 150 γρ φασόλια γίγαντες
  • 4-5 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 7-8 μανιτάρια αγαρικά κομμένα σε φέτες
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 200 γρ σπανάκι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1/2 ματσάκι καυκαλίθρες χοντροκομμένες
  • 1/2 ματσάκι μάραθο χοντροκομμένο
  • 2-3 αγκινάρες κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 2 πράσα, μόνο το άσπρο μέρος κομμένα σε ροδέλες
  • μερικά ντοματίνια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τυρί φέτα ή ανθότυρο προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. (Εγώ τα έβαλα μόλις 4 ώρες κι αυτό αρκούσε, εξαρτάται από την ποικιλία των φασολιών).
  • Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τα φασόλια να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο (δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα να τρυπιούνται). Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό που έβρασαν.
  • Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα τεμαχίζουμε.
  • Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο κι αρχίζουμε να σοτάρουμε ελαφρά τα λαχανικά μας αρχίζοντας από τα καρότα και τα μανιτάρια. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πυρέξ ή καλύτερα σε γάστρα.
  • Συνεχίζουμε με τις αγκινάρες τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, τα μεταφέρουμε κι αυτά στο σκεύος μαζί με τα άλλα και τέλος σοτάρουμε το σπανάκι τις καυκαλίθρες και το μάραθο.
  • Προσθέτουμε μέσα στα σοταρισμένα λαχανικά τα φασόλια και με τη βοήθεια μιας κουτάλας ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκορπάμε από πάνω τα ντοματάκια κομμένα στη μέση.
  • Προσθέτουμε 1 ποτήρι από το νερό που είχαμε βράσει τα φασόλια και σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος ή με το καπάκι της γάστρας ανάλογα με το σκεύος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αέρα στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και σκορπάμε από πάνω την τριμμένη φέτα ή το ανθότυρο αν θέλουμε και λίγο ακόμη από το νερό των φασολιών.
  • Ψήνουμε ακόμη για 10 -15 λεπτά χωρίς να σκεπάσουμε.
  • Αφήνουμε 5 λεπτά εκτός φούρνου και σερβίρουμε παρέα με μια σαλάτα παντζαριών ή μια πράσινη σαλάτα σπιτικές ελιές και τυρί φέτα.

Σημειώσεις

Η σύνθεση των λαχανικών μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και την εποχικότητα των λαχανικών.
Μπορείτε να προσθέσετε  φινόκιο, σελινόριζα, σέσκουλα.
Η προσθήκη του τυριού είναι προαιρετική αν όμως βάλετε φέτα προσέξτε στην προσθήκη του αλατιού.