Επιστροφή

Κουρμπάνι Αγ. Γεωργίου

4 μερίδες

Συστατικά
  

  • 1 κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
  • 1/3 ματσάκι δυόσμο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μέτριες ροδέλες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 200 γρ ρύζι καρολίνα
  • λίγες σταφίδες προαιρετικό
  • 1 σκέπη αρνιού *

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Το βάζουμε στη φωτιά κι αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε κι αφήνουμε να βράσει. Όταν έχει βράσει το βγάζουμε από την κατσαρόλα και κρατάμε το ζωμό. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά.
  • Σε τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο.
  • Σε γάστρα ή σε νταβά βάζουμε το κρέας με τα χορταρικά και το ρύζι κι αν θέλουμε λίγες σταφίδες. Νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και πάπρικα.
  • Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια από το ζωμό του κρέατος (ζεστό) σκεπάζουμε με τη σκέπη αν έχουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να βράσει το ρύζι.
  • Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

*Αν δεν έχουμε βρει σκέπη σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα ή με βρεγμένη λαδόκολλα  το νταβά.
Τα λαχανικά αν θέλετε μπορείτε να τα αυξήσετε, εγώ ήθελα τη διακριτική τους παρουσία.
Αν και πρώτη φορά έφτιαξα αυτό το φαγητό με τις γραπτές οδηγίες της κ. Χρυσής έγινε πολύ ωραίο, άρεσε πολύ και στους δύσκολους ομοτράπεζους μου και θα το επαναλάβω.
Στις εκδηλώσεις που αναφέρω το κρέας βραζόταν σε μεγάλα καζάνια προκειμένου να κεραστούν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Χρόνια Πολλά έστω και με καθυστέρηση μιας μέρας σε όλους τους εορτάζοντες Γεωργίες και Γιώργους!!