Πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε με 1 ποτήρι νερό να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει και ψιλοκομμένο φινόκιο.
Προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι κι ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τις ντομάτες κομμένες σε κυβάκια.
Αφήνουμε για λίγο να βγάλουν τους ζωμούς τους και προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, τα ολόκληρα πιπέρια, ανακατεύουμε καλά σκεπάζουμε την κατσαρόλα χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς μας και βράζουμε για 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε για 10 λεπτά την κατσαρόλα σκεπασμένη.
Σερβίρουμε με λεμονάκι και συνοδεύουμε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.