Επιστροφή

Τάρτα με σαγκουίνια

Εξοπλισμός

  • 1 ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο 10x35 εκατοστά ή στρογγυλή με 20 εκατ διάμετρο

Συστατικά
  

Για την κρέμα με σαγκουίνια

  • 100 ml χυμό από σαγκουίνια συμπυκνωμένο
  • 130 γρ ζάχαρη άχνη
  • 3 αυγά 150 γρ βάρος
  • 115 βούτυρο

Για τα καραμελωμένα πορτοκάλια

  • 1 μεγάλο πορτοκάλι σαγκουίνι
  • 130 γρ ζάχαρη
  • 200 ml νερό

Για τη ζύμη

  • 190 γρ αλεύρι μαλακό
  • 60 γρ ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 140 γρ βούτυρο μαλακό

Για την κρέμα για την επιφάνεια (προαιρετικό)

  • 150 γρ sour cream παγωμένη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι

Οδηγίες
 

Για την κρέμα με σαγκουίνια

  • Στύβουμε πορτοκάλια ώστε να πάρουμε 250 ml χυμό. Τον σουρώνουμε και τον βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι να βράσει και να συμπυκνωθεί. Μετράμε και παίρνουμε από αυτό 100 ml.
  • Σε πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τον συμπυκνωμένο χυμό με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τοποθετούμε σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά χτυπημένα καλά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Ελέγχουμε με θερμόμετρο στους 62 βαθμούς ή να "ανοίγει δρόμο" σε μια σπάτουλα. Δείτε τη φωτογραφία.
  • Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε να κρυώσει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα για λόγους ευκολίας.

Για τη ζύμη της τάρτας

  • Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και τα ενσωματώνουμε με τα χέρια μας σε μια ζύμη.
  • Απλώνουμε χαρτί ψησίματος στην ταρτιέρα και στη συνέχεια απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα και στα τοιχώματα της φόρμας.
    Για πιο εύκολη διαχείριση μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο φύλλα χαρτιού ψησίματος στο μέγεθος περίπου που θέλουμε και να την μεταφέρουμε μετά στη φόρμα. Τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και μετά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
  • Προσθέτουμε την κρέμα από σαγκουίνια και ψήνουμε ακόμη 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε στο ψυγείο για δύο ώρες πριν την τελική συναρμολόγηση.

Για τα καραμελωμένα πορτοκάλια

  • Πλένουμε καλά ένα πορτοκάλι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες περίπου 0,5 εκατοστό πάχος
  • Σε ένα τηγάνι διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο ίσα να διατηρείται χαμηλός βρασμός και βράζουμε για 20 έως 30 λεπτά, γυρίζοντας τα μερικές φορές.
  • Τα βγάζουμε πάνω σε σχάρα να στραγγίσουν.

Για την λευκή κρέμα

  • Αν χρησιμοποιήσουμε αυτή την κρέμα φροντίζουμε να έχει παγώσει πολύ καλά η sour cream μαζί με το μέλι και χτυπάμε με μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πήξει. Σε εμένα κάτι δεν πήγε καλά και δεν έπηξε, το ψάχνω.

Συναρμολόγηση

  • Βγάζουμε την τάρτα από τη φόρμα προσεκτικά και την τοποθετούμε σε πιατέλα μακρόστενη ή σε ένα φύλλο χαρτιού ψησίματος πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια
  • Με κορνέ μοιράζουμε την λευκή κρέμα και διακοσμούμε με κομμένα καραμελωμένα πορτοκάλια. Εγώ έχω βάλει και λίγα κομμάτια από το κουμ κουάτ της γλάστρας μου αφού τα έκοψα και τα έβρασα μαζί με τα πορτοκάλια για πέντε μόνο λεπτά.