Επιστροφή

Τσουρέκι μακράς ωρίμανσης

Συστατικά
  

  • 500 γρ αλεύρι δυνατό κατάλληλο για τσουρέκια
  • 200 ml γάλα σε θερμοκρασία 30 βαθμών
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου και μαχλέπι καλά κοπανισμένα
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 100 γρ βούτυρο σε κύβους σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
  • αμύγδαλα φιλέ, μαύρο σουσάμι προαιρετικά
  • σοκολατένια αυγά για τη διακόσμηση

Οδηγίες
 

  • Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλη λεκάνη (ανάλογα με το μίξερ μας) κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γάλα το ξύσμα και τα αυγά.
  • Χτυπάμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μεγάλο μπολ ανάδευσης. Αφήνουμε να φουσκώσει για 2 περίπου ώρες.
  • Ζυμώνουμε με το χέρι μας διπλώνοντας για δύο λεπτά. Σκεπάζουμε με σελοφάν και τοποθετούμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο και μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Μοιράζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη και δημιουργούμε λεπτά κορδόνια περίπου 70 εκατοστών. Πλέκουμε μια κοτσίδα με τα κορδόνια.
  • Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και μεταφέρουμε σε αυτό την κοτσίδα δημιουργώντας ένα στεφάνι.
  • Αφήνουμε να φουσκώσει δύο ώρες περίπου. Κτυπάμε τον κρόκο του αυγού με μια τσιμπιά αλάτι και πολύ λίγο νερό.
  • Με προσεκτικές κινήσεις αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και λίγο μαύρο σουσάμι, (προαιρετικό)
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25 λεπτά. Στο μέσο του χρόνου σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα για αν μην πάρει πολύ έντονο χρώμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο πάνω σε σχάρα και όταν κρυώσει μεταφέρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε με τα σοκολατένια αυγά.
  • Σκεπάζουμε με σελοφάν για να κρατηθεί μαλακό.

Σημειώσεις

Ανάλογα την ποιότητα του αλευριού και το πόσο μεγάλα είναι τα αυγά, πιθανόν να μην χρειαστεί όλη η ποσότητα του γάλακτος. Καλό είναι να κρατήσετε λίγο και να δείτε στην πορεία αν θα χρειαστεί. 
Η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή έτσι και αλλιώς, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι.