Επιστροφή

Κέικ με επικάλυψη από βανίλιες

Εξοπλισμός

  • Φόρμα ή ταψί με διάμετρο 22 εκατ
  • μίξερ χειρός

Συστατικά
  

  • 70 γρ βούτυρο
  • 70 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 150 γρ ζάχαρη συν μια κουταλιά της σούπας
  • 2 αυγά
  • 190 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή ένα λεμόνι
  • 6 βανίλιες μετρίου μεγέθους

Οδηγίες
 

  • Ζυγίζουμε τα υλικά. Πλένουμε τις βανίλιες και τις κόβουμε στη μέση αφαιρώντας το κουκούτσι τους.
    Αλείφουμε το ταψί μας με λίγο ελαιόλαδο.
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα κουζίνας για 2 λεπτά. (δε χρειάζεται μεγάλο μίξερ είναι μικρές οι ποσότητες)
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σταδιακά τα αυγά ένα ένα μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά στα υγρά.
  • Μεταφέρουμε στο ταψί απλώνουμε ομοιόμορφα και αραδιάζουμε από πάνω τις βανίλιες με το άνοιγμα προς τα επάνω.
  • Πασπαλίζουμε με μια κουταλιά ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά ελέγχοντας μια λάμα να βγαίνει στεγνή.
    Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
  • Σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό αν θέλουμε.

Σημειώσεις

Οι βανίλιες είναι λίγο υπόξινες ως φρούτο, αν θέλουμε να είναι πιο γλυκό πασπαλίζουμε με περισσότερη ζάχαρη.
Αντί για βανίλιες μπορείτε να βάλετε βερίκοκά στην εποχή τους ή ροδάκινα.