Επιστροφή

Τάρτα με αχλάδια και μπαχαρικά

Εξοπλισμός

  • Ταψί ή ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκατ.

Συστατικά
  

  • 50 γρ βούτυρο
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο τριμμένο
  • 6 αχλάδια ώριμα
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ προαιρετικό
  • 1 φύλλο σφολιάτας

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα σκληρά κομμάτια.
  • Σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση και μόλις λιώσει το βούτυρο δυναμώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι τα αχλάδια και καραμελώνουμε ελαφρά γυρίζοντας τα μια φορά. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ αν το επιλέξουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα ζάχαρης βουτύρου σε ταψί ή τάρτιέρα. Απλώνουμε ομοιόμορφα και αραδιάζουμε από πάνω τα αχλάδια με το κομμένο τμήμα προς τα επάνω.
  • Κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα το φύλλο σφολιάτας λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο τους ταψιού και το τρυπάμε σε πολλά σημεία με πιρούνι.
    Το μεταφέρουμε πάνω από τα αχλάδια και διπλώνουμε προς τα μέσα γύρω γύρω.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις, στο κάτω ράφι του φούρνου, για 30 λεπτά μέχρι να πάρουμε ένα χρυσό χρώμα στο φύλλο της σφολιάτας.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
    Με τη βοήθεια πιατέλας αναποδογυρίζουμε.
  • Συνοδεύουμε αν θέλουμε με μια μπάλα παγωτού για όσους συνεχίζουν να τρώνε ακόμη παγωτό ή πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.

Σημειώσεις

Μπορείτε να καραμελώσετε περισσότερο τη ζάχαρη και τα αχλάδια. 
Αν δεν έχετε κονιάκ μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο λικέρ.
Τρώγεται όσο ακόμη είναι ζεστή, αν την αφήσετε για αργότερα θα χρειαστεί λίγο ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων. 
Μπορείτε, αν θέλετε για ειδικούς διατροφικούς λόγους, να χρησιμοποιήσετε σφολιάτα χωρίς γλουτένη, υπάρχει στα μεγάλα ΣΜ.