Επιστροφή

"Ψωμί" με πορτοκάλια και φιστίκια

Εξοπλισμός

  • 1 φόρμα μακρόστενη δiαστάσεων 12x 32

Συστατικά
  

  • 2 πορτοκάλια αράντιστα λεπτόφλουδα
  • 140 γρ βούτυρο
  • 525 γρ αλεύρι δυνατό και λίγο για την επεξεργασία
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 240 ml γάλα
  • 125 γρ ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 2 αυγά
  • 100 γρ φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει . Βράζουμε για μια ώρα, στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε 80 γρ από το βούτυρο και 50 γρ από τη ζάχαρη. Αποσύρουμε από την εστία ανακατεύουμε να λυώσει το βούτυρο και γη ζάχαρη και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι το κορν φλάουερ το αλάτι και ανακατεύουμε κάνοντας ένα λακουβάκι στο μέσο.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα αλευριού μαζί με τη μαγιά και το χλιαρό γάλα. (θερμοκρασία 30-35 το πολύ)
  • Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 5 λεπτά (ξεκινώντας από το min της ταχύτητας φτάνοντας μέχρι το 1). Αν δεν έχουμε μίξερ ζυμώνουμε με τα χέρια τη διπλάσια ώρα.
    Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μια ώρα.
  • Στο διάστημα αυτό κόβουμε τα πορτοκάλια στα τέσσερα, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και ίνες και το ψιλοκόβουμε, χωρίς να χάσουμε τους χυμούς τους.
    Τα μεταφέρουμε σε τηγάνι μαζί με 75 γρ ζάχαρης και βράζουμε ανακατεύοντας σε μέτρια ένταση μέχει να μην έχουν υγρά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  • Όταν η ζύμη μας έχει φουσκώσει τη μεταφέρουμε με τη βοήθεια σπάτουλας πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε σε ένα φύλλο διαστάσεων 35 x 35.
  • Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με τα 60 γρ βουτύρου που έχουμε κρατήσει. Απλώνουμε από πάνω τα κρύα πορτοκάλια και μοιράζουμε παντού τα ψιλοκομμένα φιστίκια και μια κουταλιά σούπας καστανή ζάχαρη.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 6 ίσες λωρίδες και τις στοιβάζουμε ανά τρείς με την γεμισμένη επιφάνεια προς τα επάνω.
    Κόβουμε κάθε στοίβα σε τέσσερα ίσα μέρη.
  • Αλείφουμε με βούτυρο και αλεύρι τη φόρμα μας και μεταφέρουμε κάθετα κάθε κομμάτι της στοίβας που έχουμε κόψει. (ελπίζω να βοηθάει η φωτογραφία)
  • Πασπαλίζουμε με μια κουταλιά σούπας καστανή ζάχαρη και αφήνουμε 30 - 45 λεπτά να φουσκώσει.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις για 50 λεπτά αφού σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο μετά τα πρώτα 15 λεπτά ψησίματος,
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα.
    Αποθηκεύουμε σε μπολ που κλείνει καλά.
  • Συνοδεύουμε το πρωινό μας ή το τσάι μας ή τον καφέ μας.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να το αλείψουμε με κάποιο σοκολατούχο άλειμμα ή κάποιο άλλο άλειμμα ξηρών καρπών.

Σημειώσεις

Μπορούμε αντί των ξηρών καρπών να βάλουμε τριμμένη σοκολάτα που ταιριάζει με το πορτοκάλι.
Επίσης μπορεί να τυλιχτεί σε ρολό και να μπει σε φόρμα και να το χαράξουμε μετά από από πάνω.