Επιστροφή

Gnocchi (νιόκι) με λαχανικά

Συστατικά
  

Νίοκι με κολοκυθάκια και ρικότα

  • 250 γρ νιόκι
  • 2 μέτρια κολοκυθάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  • 1 κουτ. γλυκού κάπαρη ξαρμυρισμένη
  • 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 50 γρ ρικότα
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • φύλλα δυόσμου
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Νιόκι με φασολάκια και πέστο βασιλικού

  • 250 γρ νιόκι
  • 2 ουτ. σούπας πέστο βασιλικού *
  • 3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • αμπελοφάσουλα βρασμένα
  • 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • φύλλα βασιλικού
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
 

Νίοκι με κολοκυθάκια και ρικότα

  • Πλένουμε τα κολοκυθάκια τα καθαρίζουμε και τα περνάμε από εργαλείο σπιράλ ώστε να πάρουμε κομμάτια που μοιάζουν με σπαγγέτι.
    Αν δεν έχουμε κάποιο εργαλείο τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με το μαντολίνο και στη συνέχεια με κοφτερό μαχαίρι σε πολύ λεπτά κομμάτια.
    Αλατίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να μαριναριστούν μισή ώρα.
  • Σε νερό που βράζει βάζουμε τα νιόκι και μόλις ανέβουν στην επιφάνεια (περίπου 2- 3 λεπτά) τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα νιόκι, ανακατεύουμε να γίνουν λίγο τραγανά (περίπου 4 λεπτά) και μεταφέρουμε σε πιάτο.
  • Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και την κάπαρη και τα μισά φύλλα δυόσμου. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά προσθέτουμε την παρμεζάνα και μεταφέρουμε στο πιάτο με τα νιόκι.
  • Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τη ρικότα λίγα φύλλα δυόσμου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής.

Νιόκι με φασολάκια και πέστο βασιλικού

  • Σε νερό που βράζει βάζουμε τα νιόκι και μόλις ανέβουν στην επιφάνεια (περίπου 2- 3 λεπτά) τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα κατευθείαν στο πιάτο.
  • Προσθέτουμε το πέστο τα αμπελοφάσουλα, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε την παρμεζάνα και λίγα φύλλα βασιλικού.

Σημειώσεις

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ρικότα με ένα ανθότυρο φρέσκο ή ακόμα και με κύβους μαλακής φέτας.
* Για το πέστο βασιλικού μπορείτε να δείτε εδώ πως θα το φτιάξετε ή για μεγαλύτερη ευκολία να αγοράσετε ένα έτοιμο, υπάρχουν στο εμπόριο αρκετών εταιρειών, αν θέλετε αναζητήστε ένα με φιστίκι Αιγίνης είναι εξαιρετικό.
Αντί για τα αμπελοφάσουλα μπορείτε να βάλετε φούντες μπρόκολου ή αρακά.
Σε αυτή την εκδοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί των νιόκι ένα χοντρό κοφτό ζυμαρικό.