Πλένουμε τα κολοκυθάκια τα καθαρίζουμε και τα περνάμε από εργαλείο σπιράλ ώστε να πάρουμε κομμάτια που μοιάζουν με σπαγγέτι. Αν δεν έχουμε κάποιο εργαλείο τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με το μαντολίνο και στη συνέχεια με κοφτερό μαχαίρι σε πολύ λεπτά κομμάτια. Αλατίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να μαριναριστούν μισή ώρα. Σε νερό που βράζει βάζουμε τα νιόκι και μόλις ανέβουν στην επιφάνεια (περίπου 2- 3 λεπτά) τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα νιόκι, ανακατεύουμε να γίνουν λίγο τραγανά (περίπου 4 λεπτά) και μεταφέρουμε σε πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και την κάπαρη και τα μισά φύλλα δυόσμου. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά προσθέτουμε την παρμεζάνα και μεταφέρουμε στο πιάτο με τα νιόκι.
Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τη ρικότα λίγα φύλλα δυόσμου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής.