Επιστροφή

Mercimec kofte από το Hayat

18 κεφτεδάκια

Συστατικά
  

  • 200 γρ κόκκινες φακές ή μια δοσομετρική κούπα
  • 100 γρ πλιγούρι ψιλό ή μισή δοσομετρική κούπα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 125 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία
 

  • Ξεπλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με 350 ml νερό, μόλις αρχίζουν να βράζουν χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε πολύ χαμηλό ( αν η διαβάθμιση της εστίας είναι 1-9 στο 3) και αφήνουμε να βράσουν και να απορροφηθεί το νερό.
  • Κλείνουμε την εστία προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το πλιγούρι. Ανακατεύουμε σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε για 15 λεπτά.
  • Στο διάστημα αυτό βάζουμε σε μικρό τηγάνι τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό και αχνίζουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
  • Μεταφέρουμε το αχνισμένο κρεμμύδι στο μείγμα με τις φακές νοστιμίζουμε με το κύμινο, προσθέτουμε το μαϊντανό το δυόσμο το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ελαιόλαδο.
  • Ζυμώνουμε ελαφρά ή ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού σούπας δημιουργούμε κεφτεδάκια τα πλάθουμε ελαφρά και αραδιάζουμε σε πιατέλα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα και σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι και φύλλα μαρουλιού.
  • Σε μερικά εγώ πρόσθεσα ξύσμα από λεμόνι και τους ταίριαζε.

Σημειώσεις

Μπορούν να αποτελέσουν κύριο γεύμα μαζί με μια σαλάτα ή συνοδευτικό.
Διατηρούνται στο ψυγείο, θα σας αρέσουν περισσότερο κρύα.
Και επειδή το καλοκαίρι θέλει και αυτό τα όσπρια του είναι μια καλή πρόταση.
Ευχαριστώ πολύ την οικογένεια, ιδιαίτερα τον πατέρα, του Hayat  για την παραχώρηση της συνταγής.