Επιστροφή

Panettone με υγρό προζύμι

Συστατικά
  

  • 450 γρ αλεύρι μαλακό
  • 400 γρ υγρό προζύμι
  • 75 γρ ζάχαρη
  • 50 ml γάλα χλιαρό
  • 3 κρόκους αυγού
  • 100 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ γλυκά κουταλιού εσπεριδοειδών ψιλοκομμένα
  • 50 γρ σταφίδες
  • ξύσμα από ένα λεμόνι

Οδηγίες
 

  • Αρκετή ώρα πριν το ζύμωμα ενεργοποιούμε το προζύμι που έχουμε κρατήσει στο ψυγείο, το φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε ίση ποσότητα αλευριού και χλιαρού νερού όπως ακριβώς κάναμε την πέμπτη μέρα χωρίς όμως να αφαιρέσουμε ποσότητα από το ήδη υπάρχον. (Περισσότερα για το προζύμι στο link στο τέλος της ανάρτησης.)
  • Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το προζύμι το αλεύρι κοσκινισμένο τη ζάχαρη το γάλα το βούτυρο τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους και το αλάτι. Ζυμώνουμε με το γάντζο για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή.
  • Σκεπάζουμε τον κάδο με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες σε ζεστό σημείο της κουζίνας.
  • Όταν η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί τοποθετούμε πάλι τον κάδο στη βάση του μίξερ ζυμώνουμε 1 λεπτό και προσθέτουμε τα κομμάτια των γλυκών το ξύσμα λεμονιού και τις σταφίδες. Ζυμώνουμε άλλο ένα λεπτό ή ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να μοιραστούν σε όλη τη ζύμη.
  • Μεταφέρουμε σε φόρμα βαθιά βουτυρωμένη (υπάρχουν και μιας χρήσεως στο εμπόριο) και αφήνουμε να διπλασιαστεί ξανά ή να φτάσει μέχρι το χείλος της φόρμας.
  • Με λεπίδα κάνουμε ένα σταυρό στην επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 45-50 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
  • Ξεφορμάρουμε και αν θέλουμε στολίζουμε το εορταστικό μας panettone.

Σημειώσεις

Περισσότερα για τη διαδικασία του προζυμιού θα βρείτε εδώ 
Αν η διαδικασία του προζυμιού σας φαίνεται δύσκολη αντικαταστήστε το με 25 γρ νωπή μαγιά αλλά προσθέστε επιπλέον τουλάχιστον 100ml  γάλα.
Αντί για γλυκά του κουταλιού μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα ή ξερά φρούτα.